THL-johtaja Mika Salminen myöntää: ”Väärässähän sitä oltiin”


Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen myönsi MTV:n haastattelussa, että THL:n arvio koronaviruksesta oli alkuvaiheessa virheellinen.

– Väärässähän sitä oltiin. Kyllähän tämä on yllättänyt kaikki, Salminen sanoi MTV:lle seitsemän kuukautta ensimmäisen koronaviruslausuntonsa jälkeen.

Salminen totesi 26. tammikuuta Yle:lle, että ”nykytiedon mukaan riski sille, että virus leviäisi Suomessa laajamittaisesti, on verrattain pieni, sillä varautuminen on hyvällä tasolla”.

Salminen epäili tuolloin myös Kiinan mittavia toimenpiteitä viruksen leviämisen estämiseksi.

– Kyllä siellä on aikamoinen kokeilu käynnissä, Salminen ihmetteli.

Salminen myös kyseenalaisti kiinalaisten kasvomaskimääräyksiä.

– Osissa Kiinaa määrätty pakko maskin käyttöön on kyllä kyseenalainen, Salminen sanoi.

Salminen totesi, että käyttäjänsä kannalta maski voi olla jopa riski.

– Maskia asetellessa tulee samalla kosketelleeksi kasvojaan, eli myös kuljettaneeksi taudinaiheuttajia kasvojen alueelle.

– Noin yleisesti maskeja ja suojaimia ei voi suositella, jos tarkoitus on vältellä mikrobeja, Salminen sanoi.

Pitkän koronakriisin aikana Salminen ja THL eivät ole puoltaneet kansalaisten yleistä maskin käyttöä, vaikka jo ensimmäisen korona-aallon aikana monissa maissa maskit määrättiin pakollisiksi esimerkiksi joukkoliikennevälineissä ja kaupoissa. Salmisen linja muuttui näkyvästi vasta heinäkuun lopussa, kun hän esiintyi julkisesti maski kasvoillaan.

13.8. pidetyssä tiedotustilaisuudessa pääministeri Sanna Marin (sd.) ilmoitti, että hallitus suosittelee kasvomaskeja mm. joukkoliikenteeseen, koronatestiin matkalle oleville sekä riskimaista saapuvien matkustajien siirtyessä karanteeniin. Maskipakkoa Suomessa ei edelleenkään ole.

MTV:n mukaan THL on saanut syytöksiä tietojen pimittämisestä ja jopa valehtelusta kansalle.

– Jokaisella saa olla mielipiteensä. Me emme tunnista mitään sellaista, että olisimme valehdelleet mistään asiasta, Salminen vastasi.

– Se mikä on varmaa, on että koko maailmassa oli ruusunpunainen kuva omasta varautumisesta. Ei me (Suomi) siinä oltu kaikkein huonoimpia, mutta paremminkin olisi voinut mennä, Salminen myönsi.

Lähteet: Yle, MTV

Kuva: Valtioneuvoston kanslia / Lauri Heikkinen

SUOSITUIMMAT