Tiedätkö minne laihdutettu rasva katoaa? Edes 98 % asiantuntijoista ei tiedä!


Tutkijat Ruben Meerman ja Andrew Brown selvittivät, kuinka moni terveyden ja liikunnan ammattilainen tietää, minne laihdutettu rasva katoaa.

Meerman ja Brown kertoivat tutkimuksestaan australialaisen University of New South Walesin nettisivuilla jo vuonna 2014, mutta asian ympärillä vallitsee edelleen sama epätietoisuus.

Kaksikon tutkimuksessa asiaa kysyttiin 150 lääkäriltä, ravintoasiantuntijalta ja personal trainerilta, joista peräti 98 % kuvitteli rasvan katoavan jonnekin, johon se oikeasti ei mene.

Minne siis laihdutetut kilot katoavat? Ylivoimaisesti yleisin harhaluulo jopa asiantuntijoiden keskuudessa on, että rasva muuttuisi energiaksi. Tutkijoiden mukaan tämä ei kuitenkaan ole fysiikan lakien mukaan mahdollista. Jotkut vastaajista kuvittelivat, että rasva muuttuu lihaksiksi, joka on niin ikään mahdotonta. Laihdutettu rasva ei myöskään poistu suolen kautta ulosteiden mukana, kuten jotkut arvelivat.

Vain kolme vastaajista tiesi, minne rasva oikeasti katoaa. Jos se ei muutu energiaksi, lihaksiksi eikä ulosteeksi, minne se menee?

Tiedemiesten mukaan laihdutettu rasva muuttuu hiilidioksidiksi ja vedeksi. Hiilidioksidi poistuu elimistöstä hengityksen kautta ja vesi kiertää elimistössä, kunnes se poistuu virtsan tai hien kautta.

Jos esimerkiksi laihdutat 10 kiloa rasvaa, täsmälleen 8,4 kiloa siitä tulee ulos keuhkojen ja hengityksen kautta ja jäljelle jäävä 1,6 kiloa muuttuu vedeksi. Käytännössä siis lähes koko laihduttamamme paino poistuu uloshengityksen kautta.

Meermanin ja Brownin mukaan itse asiassa lähes kaikki syömämme poistuu keuhkojen kautta. Kaikki hiilihydraatit ja lähes kaikki rasvat muuttuvat hiilidioksidiksi ja vedeksi. Vain ravintokuidut kulkeutuvat sulattamattomina suoleen. Käytännössä kaikki muu imeytyy verenkiertoon ja sisäelimiin, ja sen jälkeen se ei mene minnekään ennen kuin olet hengittänyt tai virtsannut (ja hikoillut) sen ulos.

Vaikka koulussa opetetaan, että energialle täytyy aina olla vastavoimansa, laihduttamisessa asia ei ole niin yksinkertaista.

Meermanin ja Brownin mukaan keskiverto australialainen kuluttaa joka päivä 3,5 kg ruokaa ja juomia. Näistä 415 grammaa on pääravinteita, 23 grammaa kuituja ja loput 3 kiloa vettä. Lukuihin ei ole kirjattu, että ravinteiden lisäksi hengitämme päivässä myös 600 grammaa happea.

Jos laitat kehoosi 3,5 kiloa ruokaa ja vettä sekä 600 grammaa happea, sinusta täytyy poistua 4,1 kiloa tavaraa, jotta et liho. Jos haluat laihtua, sinusta täytyy poistua enemmän kuin 4,1 kiloa päivässä. Miten tämä onnistuu?

415 grammasta hiilihydraatteja, rasvoista, proteiineista ja alkoholista syntyy 740 grammaa hiilidioksidia ja 280 grammaa vettä sekä noin 35 grammaa virtsaa ja muuta virtsan kautta tulevia aineita.

Noin 75-kiloisen liikkumattoman henkilön metabolismi tuottaa noin 590 grammaa hiilidioksidia päivässä. Nukkuessasi yöllä hengityksesi poistaa 200 grammaa hiilidioksidia, eli olet jo poistanut neljänneksen päivittäisestä happimäärästä ennen kuin edes nouset sängystä aamulla.

Et kuitenkaan voi laihtua pelkästään hengittämällä enemmän. Siitä tulee hyperventilointia ja voit jopa menettää tajuntasi. Ainoa keino lisätä hiilidioksidin tuotantoa kehossasi on liikuttaa lihaksia. Sitä tapahtuu myös huomaamatta.

Kun vain nouset sängystä ja pukeudut, aineenvaihduntasi yli kaksinkertaistuu. Jos esimerkiksi vain sovittelisit vaatteita 24 tunnin ajan, hengittäisit sinä aikana pois yli 1,2 kiloa hiilidioksidia. Kävely kolminkertaistaa aineenvaihdunnan, samoin kuin kokkaaminen, imurointi ja lakaiseminen.

100 gramman rasvamäärän metabolisointi kuluttaa 290 grammaa happea ja tuottaa 280 grammaa hiilidioksidia sekä 110 grammaa vettä. Syömäsi ruoka ei muuta näitä lukuja.

Jos siis haluat pudottaa 100 grammaa rasvaa, sinun täytyy hengittää ulos 280 grammaa hiilidioksidia, sen lisäksi että ”höyrystät” syömäsi ruoan.

Yksinkertaistettuna, jos haluat laihtua, ruokavaliostasi täytyy tulla vähemmän aineksia kuin mitä kehosi kuluttaa.

Lähde: University of New South Wales

Kuva: Pixabay

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommentti
Kirjoita tähän nimesi

SUOSITUIMMAT