Väriä itsenäisyyspäivän juhlapöytään – katso MKN:n reseptit


Tiedätkö mitä eroa on valko- ja punajuurella, värin lisäksi?

Maa- ja kotitalousnaisten Keskus MKN kehottaa suomalaisia kohottamaan tänä itsenäisyyspäivänä maljan suomalaisessa mullassa kasvaneille juurikkaille. Niin hyviä ne ovat ja niin monenlaisia värejä niistä saa talven herkkuihin.

Kotimaiset juurikkaat ovat vasta varastointikauden alussa ja nyt parhaimmillaan. Juurikkailla voi värittää joulu- ja pikkujoulutarjoiluja, mutta yhtä hyvin ne käyvät itsenäisyyspäivän juhlapöytään.

Säilykepunajuurien kysyntä on laskenut, mutta edelleen niitä syödään Suomessa miljoonia kiloja vuodessa. Joulukuu on niidenkin myynnin parasta aikaa. Tuoreiden juurikkaiden valikoimat ovat kasvaneet tavallisissakin ruokakaupoissa. Jos perinteinen punajuuri ei innosta, voi valita keltaisen, valkoisen tai raidallisen vaihtoehdon. Vaikka väri vaihtuu, kyse on samasta juureksesta. Värivaihtelu johtuu juurikkaassa olevista väriaineista ja niiden määristä.

Punajuuri värjää ruokia, mutta käsien värjäytymisen voi välttää.

– Jos hyvä saippuapesu ei auta, punajuuren värjäämät kädet saat vaalennettua hankaamalla käsiä sitruunanpuolikkaalla. Putsaukseen sopii hyvin esimerkiksi sitruuna, josta olet jo puristanut mehun talteen. Toinen vaihtoehto on ennaltaehkäistä värjäytyminen ja käyttää kertakäyttö- tai tiskihansikkaita, vinkkaa MKN Keskuksen kehityspäällikkö Marita Suontausta.

Monta värivaihtoehtoa

Punajuuri 

Punajuuren mukula on pyöreä, litteänpyöreä, munanmuotoinen tai pitkänomainen lajikkeen mukaan. Voimakkaan tumman sinipunaisen värin aiheuttavat betalaiini-kasvipigmentit. Punajuurikkaan väriainetta käytetään myös elintarvikevärinä (koodi E162).

Keltajuuri 

Keltajuuri sisältää keltaisen oranssia väriainetta, betaksantiinia, jonka vahvan keltainen väri säilyy ja voimistuu kypsennettäessä. Keltajuurikas on vanha viljelyskasvi, joka on jäänyt hieman unholaan, mutta suosio on nykyään voimakkaassa kasvussa. 

Valko- ja raitajuuret

Valko- ja raitajuuret ovat kaikkein miedoimpia. Raitajuurikkaat ovat paloiteltuina hauskan näköisiä. Tosin raidallisuus haalenee kypsennettäessä usein runsaastikin ja lopputulos on vaaleanpunertava. Raitajuuren nimi on Ruotsissa polkabeta tai polkagrisrödbeta ruotsalaisille tutun punavalkoisen minttukaramellin mukaan.

Värikkäitä juurikkaita kannattaa suosia ruokavaliossa. Ne ovat runsaskuituisia ja vähäenergisiä. Ne sisältävät erilaisia kivennäisaineita (mm. kalsiumia, kaliumia, magnesiumia, sinkkiä ja rautaa) sekä monipuolisesti vitamiineja, varsinkin B-ryhmän folaattia.

Runsaan nitraattipitoisuuden vuoksi juurikkaita ei suositella alle yksivuotiaille lapsille. Punajuuren raakakäyttöä esimerkiksi raasteena kannattaa harkita. Osa ihmisistä saa siitä vatsavaivoja. Kelta-, valko- ja raitajuurikkailla tätä ei ole havaittu.

Ruokaohjeita juurikkaille

Raitajuuri-carpaccio

4 annosta (GLUTEENITON)

4–6 raita-, (kelta- tai puna)juurikasta

0,5 dl sitruunamehua

2 rkl valkoista viinietikkaa tai balsamicoa

2 rkl rypsiöljyä

1–2 tl hunajaa

reilu kourallinen rucolaa tai muuta salaattia

mustapippuria myllystä

50 g voimakasta juustoa (esim. Mustaleima, Pecorino tai Manchego)

  1. Kuori raitajuuret. Leikkaa mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi esimerkiksi terävällä juustohöylällä.
  2. Sekoita kulhossa sitruunamehu, viinietikka, öljy ja hunaja. Kääntele sekaan raitajuuriviipaleet ja anna maustua jääkaapissa pari tuntia.
  3. Levitä osa rucolasta tarjoiluvadille. Asettele juurikasviipaleet niiden päälle. Rouhaise pippuria muutama pyöräytys ja ripottele hiukan suolaa viipaleille. Levitä loput rucolalehdet päälle. Veistele esimerkiksi kuorimaveitsellä juustosta lastuja kaikille aineksille ja nosta tarjolle.

Keltainen borssikeitto

4 annosta (VEGAANINEN, GLUTEENITON, MAIDOTON)

400–500 g keltajuurikkaita

2 porkkanaa

2 sipulia

1 rkl öljyä

2–3 tl kurkumaa

1 l kasvislientä

0,5 tl valkopippuria

2 oksaa tuoretta timjamia

1 rs (400 g) hapankaalia

(valkoviinietikkaa)

(suolaa)

Pinnalle silputtua tuoretta persiljaa tai timjamia

(Lisäksi 150 g smetanaa tai vastaavaa maidotonta tuotetta)

  1. Pese, kuori ja suikaloi keltajuuret ja porkkanat. Kuori ja hienonna sipulit.
  2. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota kasviksia 2–3 minuuttia. Älä ruskista. Lisää kurkuma ja kaada kasvisliemi päälle. Lisää pippuri ja timjami.
  3. Keitä hiljalleen noin 30 minuuttia, kunnes keltajuuri ja porkkanat ovat kypsiä. Sekoita joukkoon hapankaali. Kuumenna kiehuvaksi ja mausta tarvittaessa etikalla, suolalla sekä pippurilla. Ripottele hienonnetut yrtit pinnalle. Tarjoa halutessasi smetanan kanssa.

VINKKI: Käytä keiton liemenä kinkun luusta keitettyä lientä ja sekoita keittoon hapankaalin lisäyksen yhteydessä silputtua kinkkua tai muuta kypsää lihaa.

Joulukuinen punajuurikakku

punajuurikakku_kuva-mkn-kati-laszka

12 palaa

700 g punajuuria

3,5 dl (250 g) fariininsokeria

1 rkl sitruunamehua

(n. 100 g tummaa suklaata)

3 kananmunaa

1,5 dl rypsiöljyä

2 dl maustamatonta jogurttia tai piimää

2 tl vaniljasokeria

6 dl vehnäjauhoja

0,5 dl kaakaojauhetta

2 tl jauhettua kardemummaa

1 tl kanelia

1 tl jauhettua inkivääriä

1 tl ruokasoodaa

1 tl leivinjauhetta

Täyte ja kuorrutus:

n. 1 dl omenasosetta

150 g voita

5 dl tomusokeria

400 g maustamatonta tuorejuustoa

2 rkl kaakaojauhetta

1 rkl sitruunamehua

 (n. 50 g tummaa suklaata)

  1. Kuori ja raasta punajuuret hienoksi raasteeksi. Laita kulhoon ja mittaa päälle sitruunamehu sekä 1 dl sokerista. (Rouhi suklaa ja ripottele punajuuriraasteelle). Vuoraa syvä uunipelti leivinpaperilla ja laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  2. Vatkaa kananmunat ja loput sokerista kevyesti vaahdoksi. Vaahdon ei tarvitse olla yhtä kuohkeaa kuin sokerikakun vaahdon.
  3. Sekoita öljy ja jogurtti punajuuriraasteeseen. Mittaa vaniljasokeri, jauhot, kaakaojauhe, mausteet, sooda ja leivinjauhe siivilään ja siivilöi punajuuriraasteelle. Sekoita. Jos taikina vaikuttaa kovin tanakalta, lisää hiukan vettä tai maitoa. Punajuurien mehukkuus vaikuttaa taikinan kosteuteen.
  4. Lisää lopuksi munaseos ja kääntele tasaiseksi taikinaksi. Levitä taikina uunipellille.
  5. Kypsennä noin 35 minuuttia uunin keskitasolla. Nosta uunista ja anna jäähtyä.
    6. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja tomusokeri kuohkeaksi. Lisää tuorejuusto, kaakaojauhe ja sitruunamehu ja vatkaa tasaiseksi.
  6. Leikkaa kakkupohja puoliksi. Levitä molemmille paloille omenasosetta, joka on tarvittaessa notkistettu vedellä. Lusikoi vajaa puolet kuorrutuksesta toiselle puolikkaalle ja nosta toinen pohjapala päälle. Lusikoi loput kuorrutuksesta kakulle ja levitä huolimattomasti.
  7. Jos haluat suklaata pinnalle, rouhi se ja ripottele kakulle tai sulata suklaa ja valuta raidoiksi. Nosta tarjolle. Halutessasi voit koristella kakun karamellisoidulla punajuurella (ohje alla) tai kaupan valmiilla juureslastuilla.

Vinkkejä:

  • Kakkupohjan voi kypsentää myös kahdessa pyöreässä vuoassa (halkaisija n 24 cm).
  • Kakkupohjan voi paistaa pari päivää aikaisemmin ja kostuttaa omenasoseella. Täytä ja kuorruta vasta tarjoilupäivänä.
  • Arkisempi versio kakusta syntyy täyttämällä kakku vain omenasoseella ja valmistamalla puolikas annos kuorrutusta. Levitä kuorrutus kakulle.

Lähde: Maa- ja kotitalousnaiset

SUOSITUIMMAT