10 esimerkkiä, miten koiran omistaminen lisää kehon ja mielen hyvinvointia


  • Koiran omistaminen on yhdistetty alhaisempaan riskiin sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, matalampaan kolesteroliin, ja nopeampaan toipumiseen leikkauksesta.
  • Koiran silmiin katsominen kohottaa oksitosiinin, ”rakkaushormonin”, eritystä, mikä auttaa sosiaalisten suhteiden luomisessa ja saa ihmisen tuntemaan itsensä yleisesti ottaen onnellisemmaksi.
  • Koiran omistajat liikkuvat päivittäin liikuntasuositusten mukaisesti lähes neljä kertaa todennäköisemmin kuin he, joilla koiraa ei ole, kävellen ulkona koiriensa kanssa keskimäärin lähes 300 minuuttia viikossa.

Koirat ovat mainiota seuraa! Olipa kyse sitten kävelylenkeistä tai haleista kotisohvalla, koirat saavat omistajansa tuntemaan olonsa onnellisemmaksi ja terveemmäksi. Koiran omistamisella onkin lukuisia positiivisia vaikutuksia niin fyysiseen, kuin henkiseen terveyteen.

5 tapaa, joilla koiran omistaminen parantaa fyysistä terveyttä

koiran-omistamisen-vaikutus-fyysiseen-terveyteen-unsplash
Koiran omistaminen on hyvä syy viettää enemmän aikaa ulkona. Kuva: Unsplash

Olipa kyseessä pallon heittely koiraystävälle, tai lenkkeily koiran kanssa, on koira erinomainen syy nousta sohvalta, lähteä ulos ja liikkeelle!

1. Koirista on apua yleiseen terveyteen ja hyvinvointiin

Joukko vuosien 1950 ja 2019 välillä julkaistuja tutkimuksia tuo ilmi, että koirien omistajat (ja kuka tahansa koirataloudessa asuva) reagoivat paremmin stressiin, heillä on matalampi verenpaine ja korkeampi elinikä. Koiran omistaminen on yhdistetty myös alhaisempaan riskiin sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, sekä nopeampaan leikkauksesta toipumiseen.

2. Koirista voi olla apua sydämelle

Harvard Health -julkaisun mukaan koiranomistajilla on matalampi kolesteroli ja verenpaine verrattuna henkilöihin, joilla koiraa ei ole. Tämänkaltaiset terveysvaikutukset viittaavat siihen, että laatuajan viettäminen koiran kanssa voi auttaa parantamaan kokonaisvaltaisesti sydämen terveyttä.

3. Koiran omistajat ovat fyysisesti aktiivisempia

Koirat ovat mitä parhaimpia treenikavereita. Vaikka koirasi tarvitsisi vain pari lyhyttä ulkoilutusta päivässä, se voi silti kannustaa olemaan muutenkin fyysisesti aktiivisempi.

Tutkimus vuodelta 2019 osoittaa, että koiranomistajat liikkuvat neljä kertaa todennäköisemmin suositusten mukaisen määrän päivässä kuin he, joilla ei koiraa ole. Koiranomistajat kävelevät keskimäärin lähes 300 minuuttia joka viikko ulkoiluttaessaan koiraansa, mikä on 200 minuuttia enemmän kävelyä kuin heillä, jotka ulkoilevat ilman koiraa.

4. Koirat auttavat ihmisiä, joilla on dementian oireita

Tutkimus vuodelta 2011 osoitti että koiravieras dementiaa sairastavan ihmisen luona vähensi aggressiivisten purkausten määrää ja hidasti sydämen lyöntitiheyttä. Tämä viittaa siihen, että koirilla on rauhoittava vaikutus ihmisiin.

5. Palveluskoiran herkät aistit voivat auttaa epileptisistä kohtauksista kärsivää

Palveluskoirat voivat auttaa epileptikoita varoittamalla heitä tulevasta kohtauksesta minuutteja, tai jopa tuntia ennen kohtausta. Palveluskoiran varoitus auttaa epileptikkoa ottamaan kohtauksen estävän lääkkeen, hakeutumaan turvalliseen paikkaan ajoissa, tai soittamaan tarvittaessa apua.

Kokeile T-max-valmistetta 4 viikon ajan (30 kapselia) -50% kampanjahintaan 14,95€ sisältäen postikulut.

5 tapaa, joilla koiran omistaminen kohentaa mielen hyvinvointia

koiran-omistamisen-vaikutus-mielen-hyvinvointiin-unsplash
Koiran helliminen voi auttaa alakuloiseen mielialaan. Kuva: Unsplash

Koiran pehmoinen korva voi olla juuri se, mitä ihminen tarvitsee, kun hänellä on tarve puhua asioistaan ystävälle, joka kuuntelee tuomitsematta. Koiran lojaalius onkin yksi syy sille, minkä takia ihmisillä on niin uskomaton side koiriin. Koiraystävä voi auttaa mielen hyvinvoinnin hoitamisessa monella tavalla.

1. Palveluskoirat auttavat sotaveteraaneja, joilla on traumanjälkeinen stressihäiriö

Tutkimus vuodelta 2018 tuo esiin, että koirat auttavat ihmisiä selviytymään traumasta. Sotaveteraanit, jotka kärsivät traumanjälkeisestä stressihäiriöstä pärjäävät paremmin, kun heillä on palveluskoira. Koiran avulla veteraanit selviytyivät paremmin, ja lievemmin oirein. Palveluskoiria voidaan hyödyntää monenlaisissa muissakin tehtävissä, ne voivat auttaa esimerkiksi kuuroja tai näkövammaisia ihmisiä selviytymään arjen haasteissa.

2. Koirat vähentävät yksinäisyyden tunnetta

Australialainen tutkimus vuodelta 2019 paljastaa, että uudet koiranomistajat tuntevat itsensä vähemmän yksinäiseksi jo kolmen kuukauden sisällä koiran hankkimisesta. Tämä saattaa olla yksi syy sille, miksi koirien adoptoimiset löytöeläinkodeista lisääntyivät valtavasti koronapandemian aikana, kun ihmisiä kehotettiin välttämään sosiaalisia kontakteja ja pysyttelemään kotona.

3. Koira tekee ihmisen sosiaalisemmaksi

Kyselytutkimus vuodelta 2015 tuo ilmi, että noin 40 % eläimen omistajista koki ystävyyssuhteiden muodostamisen olevan helpompaa. Tutkijat selvittivät, että eläimen omistajat esimerkiksi tutustuivat muita todennäköisemmin naapureihinsa. Erityisesti koiran omistajat ystävystyivät toisten koiranomistajien kanssa koiriensa kautta.

4. Koira saa ihmisen onnellisemmaksi

Koiran silmiin katsominen kohottaa kehon oksitosiinitasoja, paljastaa tutkimus vuodelta 2009. Myös ”rakkaushormoniksi” kutsuttu oksitosiini helpottaa tunnesiteiden muodostamista, mikä auttaa ihmistä tuntemaan itsensä onnellisemmaksi.

5. Koirat näyttävät meille esimerkkiä siitä, kuinka olla enemmän tietoisesti läsnä tässä hetkessä

”Mindfulness” eli tietoinen läsnäolo tarkoittaa elämistä tässä hetkessä, ilman että ajattelee tulevaa tai mennyttä. Koirat ovat erinomaisia tässä hetkessä eläjiä, mikä voi auttaa ihmisiä toimimaan samoin, tuo julki Harvard Healthin tutkimus. Koiran kävelyttäminen tai jopa vain sen temmellyksen seuraaminen voi auttaa elämään hetkessä.

Lähde: Insider

SUOSITUIMMAT