5 ruokaa, jotka pitävät huolta nivelistä kylminä kuukausina


Nivelkipu voi ilmetä mihin aikaan vuodesta tahansa, mutta joillekin ihmisille etenkin kylmät ilmat aiheuttavat vaivan pahenemista.

Jotkut tutkimukset ehdottavat, että lämpötilojen tippuessa, kehomme priorisoi tärkeimmät elimet kuten sydämen, ja rajoittaa käsiin ja jalkoihin virtaavan veren määrää. Tutkijat arvelevat, että tämä johtaa nivelten ympärillä olevien kudosten jäykistymiseen, jolloin nivelet voivat tuntua vähemmän liikkuvilta ja kipeämmiltä kuin yleensä.

Nivelkipu voi johtua monenlaisista syistä, kuten esimerkiksi nivelrikosta. Niveltulehduksen parantamiseen ei ole ihmelääkettä, mutta on olemassa näyttöä siitä, että ruokavalio voi auttaa kamppailussa tulehdusta ja kipua vastaan. Muista kuitenkin tarvittaessa pyytää lääkäriltä neuvoja, ja ottaa määrätyt lääkkeet.

Mitkä ruoat sitten voivat auttaa pitämään nivelkivut kurissa? Tässä viisi ruokaa, jotka on yhdistetty nivelterveyteen:

Rasvainen kala

Rasvainen kala, kuten lohi, taimen tai makrilli, sisältää paljon omega-3 rasvahappoja, jotka tutkimusten mukaan voivat auttaa nivelkipuihin liittyvään tulehdukseen. On ajateltu, että vedenelävien rasvahapot kuten eikosapentaeenihappo (EPA) ja dokosaheksaeenihappo (DHA) voivat vähentää leukosyyttien ja sytokiinien syntyä, jotka ovat tärkeitä osia kehon tulehdusvasteessa. Asiantuntijat yleisesti ottaen suosittelevat syömään vähintään 100 grammaa kalaa pari kertaa viikossa.

Sipulit

Tutkimukset osoittavat, että ihmisillä, jotka syövät säännöllisesti sipuleita, esiintyi vähemmän nivelrikon merkkejä. Valkosipulissa, kuten myös muissa sipuleissa ja purjossa, on tulehdusta estävää ainetta, joka voi rajoittaa sytokiinien vaikutuksia kehossa.

Inkivääri

Inkivääri rauhoittaa vatsaa, mutta päivittäinen viipale tuoretta inkivääriä voi myös helpottaa niveltulehduksen oireita. Vuonna 2001 tehty tutkimus tutki 261 polven nivelrikosta kärsivää potilasta, joille annettiin inkivääriuutetta kahdesti päivässä. Kuuden viikon jälkeen, 63 % potilaista raportoi, että heillä oli vähemmän kipuja. Inkivääriä voidaan käyttää antamaan potkua ruoassa, sitä voidaan syödä raakana, tai juoda teenä. Jos et pidä inkiväärin mausta, löydät sitä myös lisäravinteena.

Saksanpähkinät

Saksanpähkinät ovat mitä monipuolisempia pähkinöitä: voit ripotella niitä salaattiin, heittää nuudeliaterian sekaan, tai syödä sellaisenaan välipalana. Saksanpähkinät ovat hyväksi nivelille, koska niissä on korkea alfalinoleenihappopitoisuus, joka on tulehdusta estävä omega-3 rasvahappo.

Marjat

Marjat ovat hyväksi nivelille, niin kuin myös terveydelle yleisesti ottaen. Mansikoissa, vadelmissa ja mustikoissa on paljon antioksidantteja, jotka suojaavat kehoa tulehduksia ja vapaiden radikaalien aiheuttamia soluvaurioita vastaan.

Lähde: Silversurfers

Kuva: Pixabay

SUOSITUIMMAT