Aamukahvit tuntemattomalta, keskaria kiitokseksi – tällaista kohtelua saavat lumen auraajat


Kun lunta tulee, monien hermot kiristyvät ja lumen auraajat herättävät paljon keskustelua, niin puolesta kuin vastaankin.

Monet ovat tyytyväisiä siitä, että lumet saadaan pois teiltä ja jalkakäytäviltä, mutta monille omat portit, tiet ja liittymät aiheuttavat närää, koska ne jäävät useimmissa kiinteistöissä omalle kontolle.

Keskaria kiitokseksi

Lumen auraajat saavat osakseen monenkirjavaa kohtelua. Kaarinalainen lumen auraaja Henrik Kosonen julkaisi tammikuun lopulla videon auraajan elämästä. Kosonen kertoi videolla kokemuksistaan ja otti kantaa ihmisten somessa julkaisemiin valituksiin koneellisen lumen aurauksen jäljistä.

Kosonen kertoi auttaneensa talven aikana siihen mennessä työtehtävien ulkopuolella viittä autoilijaa. Yhden auton ympäriltä hän aurasi kaikki lumet pois, jolloin renkaitaan sudittanut autoilija pääsi pälkähästä. Ja mikä oli kiitos?

– Mä sain fingerii sieltä, Kosonen ihmettelee.

Alla Henrik Kososen video, jolla hän kertoo kokemuksistaan lumen auraajana.

Aamukahvit ja voileipää tuntemattomalta

Rovaniemeltä Järvenpäähän lumitöihin tullut koneenkuljettaja Marko Myöhänen kertoo työssään saamista on saanut työssään toisenlaisia kokemuksia. Myöhänen sanoo järvenpääläisten olevan yllättävän huomaavaisia.

– Täällä autoilijat antavat enemmän tilaa koneelle kuin Rovaniemellä. Jäivät odottamaan kauemmas, että saan työni tehtyä. Rovaniemellä on niin totuttu kunnossapitotöihin, että tullaan turhankin lähelle.

Marko Myöhänen. (INFRA / Saija Syväoja)

Välillä vastaanotto on ollut suorastaan lämmin.

– Kerran oltiin yöllä kolmen aikaan lunta lastaamassa täällä Järvenpäässä, kun vanha papparainen tuli tuomaan kahvia ja voileipiä. Kyllä se lämmitti mieltä kovasti.

Varo risteyksiä, opeta lapsia varomaan koneita

Turvallisuuskysymykset pyörivät usein konekuskien mielessä.

– Silmiä pitää olla joka paikassa, varsinkin jos ruuhka-aikaan pyörit kaupungissa. Se on haastavaa, Myöhänen sanoo.

Etenkin jalankulkijat ja talvipyöräilijät aiheuttavat sydämentykytystä. Pyörillä tullaan joskus hyvin lähelle koneen perää. Konekuskin ohje on, että pidä kunnioittava turvaetäisyys.

Myös lapset tulevat uteliaisuuttaan liian lähelle. Ahtaissa kaupunkitiloissa ison koneen on vaikea väistellä.

– Läheltä piti -tilanteita on tullut uran varrella itselle ja kollegoille. Yhden kerran lapsi jäi ison lumipallon alle, kun hän leikki lähellä konettani enkä nähnyt sitä. Kaikki päättyi onnellisesti, mutta oli se aivan kauheaa ja kesti kauan palautua siitä, Myöhänen muistelee.

– Kannattaa opettaa lapselle, että työssä olevia koneita katsellaan kaukaa, eikä lumikinoksissa pidä leikkiä kun koneita on lähellä töissä.

Vaaranpaikoista Myöhänen nostaa erikseen myös risteysalueet, jotka ovat talvella ”pääasiassa aina jäässä”. Myöhänen kehottaa kaikkia lähestymään risteysalueita rauhallisesti. Näköesteinä voi myös olla korkeita lumikasoja tai -penkkoja.

Lähde: INFRA

Ylin kuva: Pixabay

SUOSITUIMMAT