Koko Suomessa nyt kasvomaskisuositus – korona kiihtymisvaiheessa


Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja Sosiaali- ja terveysministeriö pitivät tänään tiedotustilaisuuden, jossa käsiteltiin Suomen koronatilannetta ja ilmoitettiin, että kasvomaskisuositus on laajennettu nyt koko maahan. Yläpuolella olevalla videolla ohjeistetaan kasvomaskin oikeaoppista käyttöä.

Uusien koronavirustapausten määrä on noussut viikoittain merkittävästi viimeisen kuukauden ajan. Erityisesti Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) alueella epidemiatilanne on huonontunut nopeasti. Viikolla 39 HUS:n alueella todettiin uusia tapauksia yhteensä 425, kun edellisellä viikolla niitä oli 226.

Myös valtakunnallisesti tautitilanne näyttää olevan kiihtymässä. Viimeisen seurantaviikon aikana (viikko 39, ajalla 21.9.-27.9.) tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin 686 uutta tapausta, kun edellisellä viikolla (viikko 38) uusia tapauksia ilmoitettiin 463. Uusien tapausten ilmaantuvuus oli 12,4 tapausta 100 000 asukasta kohden, kun edeltävällä viikolla se oli 8,4. 

Suomessa on 30.9.2020 mennessä todennettu 9 992 koronavirustapausta. Tautiin liittyviä kuolemia on raportoitu 344. Parantuneita arvioidaan olevan noin 8 100, mikä on yli 80 prosenttia todetuista tartuntatapauksista. Sairaalahoidossa oli 30.9.2020 yhteensä 19 potilasta, joista neljä tehohoidossa. 

THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen totesi tilannekatsauksessa, että maskien käytön tavoitteena on ehkäistä yhteiskunnan laajempaa sulkemista, mutta on vaikea arvioida, onnistuuko se. Puumalaisen mukaan maski ei varmasti yksin ratkaise tilannetta, mutta se voi olla hyödyllinen ja tarpeellinen lisäapu.

Puumalaisen mukaan tartunnat keskittyvät pääasiassa kahteen paikkaan. Yleisimpänä tartuntapaikkana on koti- ja perhepiirissä samassa taloudessa asuvat ihmiset. Toinen paikka on kodin ulkopuolella, eniten sellaisissa paikoissa ja tilanteissa, joissa on paljon ihmisiä koolla, ja joissa turvavälejä ei noudateta tai ei pystytä noudattamaan. Tällaisiin tilanteisiin liittyy Puumalaisen mukaan alkoholinkäyttöä esimerkiksi ravintoloissa tai yksityisissä juhlatilaisuuksissa.

Puumalainen myös toivoo, että sairaanhoitopiirit perustavat verkkosivut, joilla kerrotaan voimassa olevat suositukset ja mahdolliset rajoitukset niiden omilla alueilla.

SUOSITUIMMAT