Mustikoiden syöminen päivittäin voi parantaa sydänterveyttä – näin lisäät mustikoita ruokavalioosi


Tutkimusten mukaan kupillinen mustikoita päivässä voi vähentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.

Brittiläisen East Anglian yliopiston tutkijat tutkivat mustikoiden vaikutusta metaboliseen oireyhtymään. Metaboliseen oireyhtymään (MBO) kuuluu vähintään kolme seuraavista riskitekijöistä: korkea verenpaine, korkea verensokeri, vyötärölihavuus, matala hyvän kolesterolin taso ja kohonnut veren triglyseridipitoisuus. MBO on erittäin yleinen terveysongelma ja siitä kärsii noin kolmannes länsimaiden aikuisväestöstä. MBO lisää aivohalvausriskiä, sekä todennäköisyyttä sairastua sydäntauteihin ja diabetekseen.

Tutkimuksen tulos osoitti, että kupillinen mustikoita päivässä johti parempaan verisuoniterveyteen, mikä vähensi sydän- ja verisuonitautien todennäköisyyttä 12–15 %. Kupillinen mustikoita päivässä voi tuntua suurelta määrältä, jos et ole tottunut pitämään niitä osana ruokavaliotasi. Alla muutamia vinkkejä, kuinka helposti voit lisätä mustikoita ruokavalioosi.

Juoma

Vaikka mustikat ovat herkullisia, niiden ei aina tarvitse loistaa pääosassa. Ensi kerralla, kun teet smoothien tai mehua, lisää joukkoon hieman marjoja. Parasta mustikoissa on, että ne sopivat lähes minkä tahansa kanssa, mangoista banaaneihin.

Mustikoita on hyvä olla pakastimessa, jolloin voit heittää niitä tehosekoittimeen milloin tahansa, eikä sinun tarvitse huolehtia tuoreiden marjojen pilaantumisesta jääkaapissa. Pakastemarjoja käyttämällä saat juomista myös sopivan kylmiä ja raikkaita ilman jääpaloja.

Aamupala

Mustikat sopivat täydellisesti etenkin osaksi aamupalaa. Jos sinulla on enemmän aikaa, voit valmistaa marjasosetta myslin kera nautittavaksi, mutta myös kourallinen mustikoita jogurtin kanssa toimii maistuvana ja terveellisenä aamupalana.

Mustikat eivät ole pelkästään hyödyksi sydänterveydelle, mutta ne ovat myös täynnä C-vitamiinia.

Leivonta

Voit lisätä taikinaan mustikoita, kun teet esimerkiksi lettuja, vohveleita tai muffinsseja.

Huomioi kuitenkin, että ruokavaliota ei kannata täydentää sokeria sisältävillä ruoilla sen vuoksi, että saisit syötyä enemmän mustikoita! Mutta jos leivot joka tapauksessa, mustikoita lisäämällä saat leivonnaisistasi terveellisempiä.

Suosi reseptejä, joissa sokerin voi korvata esimerkiksi hunajalla tai vaahterasiirapilla.

Lounas tai päivällinen

Vaikka olisit marjojen ystävä, mustikoiden käyttäminen osana lounasta tai päivällistä saattaa vaikuttaa liian erikoiselta, mutta niistä saa itseasiassa vaikkapa erinomaisen kastikkeen monenlaisille ruoille! Mustikat sopivat erityisen hyvin muun muassa ankan kanssa.

Kasvisruokavaihtoehtona voit kokeilla mustikoiden käyttämistä kuskuksen kanssa, jolloin ruoka saa kirpeänmakeaa potkua.

Lähde: Silversurfers

Kuva: Pixabay

SUOSITUIMMAT