NYT: Korkeintaan 6 tuntia yössä nukkuvilla keski-ikäisillä suurempi riski sairastua dementiaan



Lähes 8 000 ihmistä 25 vuoden ajan seuranneessa brittitutkimuksessa havaittiin, että kuusi tuntia tuntia tai vähemmän nukkuvilla keski-ikäisillä on suurempi riski sairastua dementiaan 70-80-vuotiaana, kerrotaan New York Timesin artikkelissa.

Tutkijat ovat pohtineet jo vuosien ajan liian vähäisten yöunien yhteyttä dementiaan. Vastausta ei ole löytynyt, sillä on ollut hankala selvittää, ovatko lyhyet yöunet dementian aiheuttama oire, vai taudin puhkeamisen taustalla oleva syy.

Riittämättömän unen vaikutus dementiaan on ollut siis eräänlainen “muna vai kana” -kysymys.

Nyt julkaistu tutkimus raportoi hätkähdyttävästä tuloksesta, jonka mukaan vähän nukkuvat viisi- ja kuusikymppiset voivat sairastua todennäköisemmin dementiaan myöhemmällä iällä.

Kuusi tuntia tai vähemmän nukkuvat saivat dementiadiagnoosin vuosikymmenien päästä 30 % todennäköisemmin, kuin he, jotka nukkuivat säännöllisesti seitsemän tuntia (mikä oli määritelty tutkimuksessa ”normaaliksi” yöunen kestoksi).

Pitkä seuranta-aika paljastaa, etteivät lyhyet yöunet voi olla pelkästään dementian oire

Alzheimerin tautiin yhdistettyjen aivojen muutosten tiedetään alkavan noin 15–20 vuotta ennen kuin ihmiset alkavat kärsiä muisti- ja ajatushäiriöistä. Siksi on ajateltu, että uniongelmat saman ajan sisällä voivat mahdollisesti olla taudin varhaisoireita.

Nyt vastaus siihen, kumpi on ensin, voi olla vihdoin selvillä.

– Olisi hyvin epätodennäköistä, että lähes kolme vuosikymmentä ennen sairastumista tapahtunut riittämätön uni olisi ollut dementian oire, joten tämä tutkimus tarjoaa vahvan näytön siitä, että uni todella on riskitekijä, kommentoi NYT:lle neurologian ja psykiatrian professori Kristine Yaffe Kalifornian yliopistosta, joka ei itse ollut osallisena tutkimuksessa.

Myös neurologi Erik Musiek St. Louisin Washingtonin yliopistosta on samoilla linjoilla. Hän arvelee, että uusi tutkimus pääsee nyt lähemmäs vastausta, sillä tutkimukseen osallistuneet olivat sen alussa verrattain nuoria, eikä heillä oletettavasti voinut vielä olla dementian varhaisoireita. Myöskään Musiek ei kuulu tutkimuksen tekijöihin.

Muita uneen ja dementiaan vaikuttavia ominaisuuksia otettiin laajasti huomioon

Tutkimuksessa eriteltiin ominaisuuksia, jotka voisivat vaikuttaa uneen tai dementiariskiin.

Tällaisia ovat esimerkiksi tupakoiminen, alkoholin kulutus, fyysinen aktiivisuus, painoindeksi, hedelmien ja vihannesten kulutus, koulutustaso, parisuhdestatus, sekä sairaudet kuten verenpainetauti, diabetes ja sydän- ja verisuonitaudit.

Myös mielenterveysongelmista ennen 65-vuoden ikää kärsineet eroteltiin – esimerkiksi masennuksen ollaan ajateltu olevan riskitekijä dementialle, ja mielenterveyshäiriöt yhdistetään melko vahvasti uniongelmiin.

Osallistujien ominaisuuksista riippumatta, tulokset pysyivät kuitenkin samankaltaisina. Myöskään osallistujien sukupuolella ei ollut väliä tuloksen kannalta. Sen vuoksi asiantuntijat ajattelevat, että uuden tutkimuksen näyttö voi osoittautua yhteiskunnallisella tasolla merkittäväksi.

Lisätutkimuksia aiheesta kuitenkin tarvitaan, sillä unen ja dementian yhteyden tutkiminen on haastavaa ja tutkimustulokset joskus ristiriitaisia. On myös selvitettävä, miten tällaisen tutkimustuloksen kanssa on paras toimia.

Lähde: New York Times

Kuva: Unsplash

SUOSITUIMMAT