Onko kävely aliarvostetuin liikuntamuoto? Jo 30 minuutilla uskomattomat terveysvaikutukset


Koronapandemian aikana miljoonat ihmiset ympäri maailman ovat hoitaneet kuntoaan kävelylenkeillä. Vaikka kuntosaleille taas pääsee, ei kävelylenkkien hyötyjä kannata ylenkatsoa.

Reipas kävely ulkoilmassa voi auttaa puhdistamaan mielen samalla kun keho saa treeniä. Voi olla, että löydät jopa uusia kauniita paikkoja asuinympäristöstäsi.

Tässä kourallinen muita hyötyjä, mitä jo puolen tunnin päivittäisestä kävelylenkistä voi saada.

Verenpaine voi madaltua

Tutkimukset osoittavat, että liikunta voi olla toimiva keino madaltaa ja kontrolloida verenpainetta. Säännöllinen liikunta tekee sydämestä vahvemman. Vahva sydän pumppaa enemmän verta pienemmällä ponnistuksella. Kun sydämesi pumppaa tehokkaammin, valtimoiden rasite pienenee, mikä vuorostaan madaltaa verenpainetta.

Jos haluat saada kävelylenkistäsi erityisen hyödyllisen sydänterveyden kannalta, valitse reitti, jolla on paljon jyrkkiä ylämäkiä tai portaikkoja.

Sopii myös lepopäiviin

Instagram on nykyisin täynnä trendikkäitä HIIT-treenejä, ja joillekin voi olla houkuttelevaa täyttää viikko pelkästään sellaisilla. Mutta lepopäivät ovat elintärkeitä palautumisen kannalta, muuten tulokset voivat jäädä huonoiksi. Riittämätön lepo voi myös vaikuttaa immuunipuolustuksen toimintaan, mielialaan ja jopa uneen.

Lempeä ja kevyt kävely on matalan intensiteetin liikuntamuoto, ja sopii erinomaisesti lepopäivän liikunnaksi.

Auttaa painonhallinnassa

Kävely on mainio keino pitää paino ja kehon rasvapitoisuus hallinnassa. Kävely on hyvä tapa lisätä päivittäistä energiankulutusta. Kävelyä sisältävät aktiviteetit, kuten koiran ulkoilutus, puutarhanhoito, lasten kanssa leikkiminen ja kotitöiden tekeminen ovat kaikki hyötyliikuntaa, joka vaikuttaa päivän aikana poltettujen kalorien määrään.

Hyväksi mielelle

Sen lisäksi että kävely on hyväksi kropallesi, se voi myös kohentaa mielen hyvinvointia. Matalan intensiteetin aerobiset liikuntamuodot – kuten kävely tai jooga puolen tunnin ajan kolmesta viiteen päivään viikossa tehtynä – toimivat tutkitusti tehokkaana stressin lievittäjänä.

Tutkimukset osoittavat, että liikunnan ja paremman mielialan välillä on vahva yhteys, ja tutkijoiden mukaan liikunnalla on positiivinen vaikutus myös ahdistuksen ja masennuksen oireisiin. Erityisesti aerobisella liikunnalla kuten juoksulla ja pyöräilyllä on todetusti tällaisia hyötyvaikutuksia, mutta myös aktiviteetit kuten kävely ja puutarhanhoito auttavat.

Sopii lähes kaikille

Yksi kävelyn hienoimmista puolista on se, että se sopii lähes kaikille. Kävely on lempeä ja edullinen tapa saada liikuntaa, ja sopii kaikille kuntotasoille. Lisäksi se on liikuntamuoto, jota suositellaan tällä hetkellä monissa maissa, koska kävellessä kontaktia muiden ihmisten kanssa ei tarvita.

Lähde: Silversurfers

Kuvat: Pixabay, Unsplash

SUOSITUIMMAT