Seura: Martti Suosalo osaa ulkoa 15 tuntia näytelmätekstejä, mutta arki on hankalampaa – ”Unohdan mitä olin tekemässä”


Näyttelijä Martti Suosalo, 59, kertoi Seuran julkaisemassa Kotilääkäri-lehden haastattelussa, miten hän oppii ulkoa jopa 40 liuskaa monologia, mutta ei muista ostaa kaupasta sitä mitä meni hakemaan. Töissä Suosalon muisti on terävä kuin partaveitsi, mutta arkielämä onkin sitten aivan eri asia.

Näin mestarinäyttelijä harjoittaa muistiaan

– Olen virkeämpi keksimään uusia juttuja, kun olen lämmitellyt itseni fyysisesti. Ennen esitystä käyn aina lenkillä. Se on hyväksi mielelle ja muistille. Olen lenkin jälkeen paremmassa vireessä ja muistan paremmin.

Suosalo on tottunut käyttämään avukseen myös näkömuistia. Hän esimerkiksi muistaa täysin kahden viikon kalenteriaukeaman merkinnät ja on käyttänyt menetelmää jo vuodesta 1998 lähtien. Myös repliikkejä opetellessaan hän piirtää liuskoihin kuvioita, jotka auttavat hyödyntämään näkömuistia.

Suosalolla on joissakin monologiesityksissä 30-40 liuskaa repliikkejä. Hän opettelee ne laittamalla tekstin päälle valkoisen lapun siten, että vain ensimmäinen lause näkyy. Opittuaan lauseen, hän siirtää lappua paljastamaan toisen lauseen, jne.

Harjoituksissa Suosalo omaksuu tekstit kertauksen myötä ”luita ja ytimiä” myöden. Hän sanoo osaavansa tälläkin hetkellä ulkoa 15 tuntia erilaisia näytelmätekstejä siten, että muistaa miten ne jatkuvat eteenpäin.

Arkielämän haasteet

Suosalo tiedostaa arkielämän haasteensa ja on antanut itselleen luvan olla hajamielinen työn ulkopuolella. Hän myös pyytää kotiväkeä muistuttelemaan itseään.

– Unohtelen tavaroita. Epäilen, että se on mielen vilkkautta. Ajatus lähtee laukalle ja unohdan mitä olin tekemässä, hän kertoo Kotilääkärille.

Suosalo kertoo, että viimeksi haastattelua edeltäneenä päivänä hänelle tapahtui usein toistuva asia.

– Lähden hakemaan kaupasta kahvia, mutta otan kaikkea muuta. Unohdan sen, mitä lähdin ostamaan.

Lähde: Seura

SUOSITUIMMAT