Singapore kukisti koronan jo keväällä ja luvut pysyvät edelleen nollassa – Viivi Avellán kertoo miten se onnistui


Toimittaja, juontaja ja yrittäjä Viivi Avellán, 43, on asunut perheensä kanssa jo kolme vuotta Singaporen kaupunkivaltiossa.

Koronavirukseen suhtauduttiin jo viime keväänä Singaporessa vakavasti ja Suomea hieman väkirikkaampi kaupunkivaltio saikin pidettyä epidemian tehokkaasti kurissa.

Kaupunkivaltion yli 5,6 miljoonan väestö laitettiin tiukasti kuriin sakon uhalla. Lenkkeilläkin sai vain yksin ja turvaetäisyyksiä piti noudattaa. Avellanin mukaan huhtikuusta lähtien asukkaiden on täytynyt rekisteröityä ”joka paikkaan” sekä todistaa henkilöllisyytensä esimerkiksi kauppaan, taksiin sekä apteekkiin mennessään. Maskeja Singaporessa on myös pidetty alusta asti.

Avellán on julkaissut sosiaalisessa mediassa tilannekatsauksia Singaporen koronatilanteesta ja luvut eroavat suuresti Suomesta, varsinkin kuolleisuuden osalta.

Asukastiheyden ja varmasti myös alusta lähtien tehokkaamman testauksen vuoksi Singaporessa on todettu huomattavasti enemmän koronatartuntoja kuin Suomessa. WHO:n tilastojen mukaan Singaporessa oli vahvistettu maanantaihin mennessä 57 973 tapausta, kun niitä Suomessa oli 14 848. Singaporessa parantuneita on kuitenkin peräti 57 858, kun Suomessa heitä on 9 800. Myös kuolleisuudessa erot ovat huomattavat. Singaporessa koronaan on ilmoitettu menehtyneen 28 ihmistä, kun luku Suomessa on 353.

Viivi Avellán kertoo uusimmassa Facebook-päivityksessään, että merkittävä syy Singaporen pieniin lukuihin on matkustajille määrättävä pakkokaranteeni.

Avellán joutui jättämään keväällä äidilleen viimeiset jäähyväiset videoyhteyden kautta ennen kuin tämä menehtyi syöpään. Avellán tuli perheineen kesällä Suomeen hautajaisiin ja lomalle. Kun he palasivat takaisin Singaporeen elokuun lopussa, he olivat hotellissa määrättyinä pakkokaranteeniin kahden viikon ajan.

Avellán uskoo, että jos Singaporessa olisi Suomen tavoin ulkomaanmatkustajille vain suositus karanteenista, maan koronatilanne olisi huomattavasti huonompi.

Avellán kertoo Facebookissa, että maa julkaisee joka päivä ”reikiä nolla” -uutisen, koska väestön keskuudessa ei ole todettu yhtäkään uutta koronatartuntaa. Ainoat tartunnat on todettu kaupunkivaltioon saapuneilla ja karanteenissa olevilla matkustajilla.

Alla olevalla videolla Avellán kertoo, miten Singaporessa hoituu ruokakaupassa käynti. Aluksi hän mittaa otsasta kuumeen ja kirjautuu sisään QR-koodilla, jonka jälkeen hän ottaa käsidesiä, menee kauppaan ja pitää siellä metrin turvavälin muihin ihmisiin. Kaupasta hän poistuu toisesta ovesta ja kirjautuu samalla ulos seurannasta.

Viivi Avellán asuu Singaporessa miehensä ja perheen kahden pojan kanssa.

Kuva: Instagram

SUOSITUIMMAT