Tutkimus: Gluteenittomien tuotteiden turha käyttäminen ei ole järkevää – sisältävät enemmän raskasmetalleja


Keliakian ainoana hoitomuotona on tunnetusti elinikäinen gluteeniton ruokavalio, jossa jätetään pois gluteenia sisältävät viljat eli vehnä, ruis ja ohra. Gluteenittomasta ruokavaliosta on kuitenkin viime vuosina tullut trendi-ilmiö, jota noudattavat myös keliakiaa sairastamattomat henkilöt. Jotkut suosivat sitä laihtumisen toivossa, toiset taas uskovat gluteenittoman ruuan olevan terveellisempää.

Pohjoismaisessa projektissa tutkittiin Suomessa, Norjassa ja Ruotsissa myynnissä olevien gluteenittomien tuotteiden ravintosisältöä ja raskasmetallipitoisuuksia. Tutkimuksessa kävi ilmi, että niissä oli yhtä paljon ravintokuitua ja tärkeitä kivennäisaineita, kuten rautaa, kalsiumia ja magnesiumia, kuin vastaavissa gluteenia sisältävissä tuotteissa. Sen sijaan niissä on merkittävästi vähemmän proteiinia.

– On ilahduttavaa, että gluteenittomissa tuotteissa on useimpia välttämättömiä ravintoaineita saman verran kuin tavanomaisissa elintarvikkeissa. Gluteenittomien tuotteiden vähäisempi proteiinin määrä kannattaa kuitenkin huomioida ruokavalion suunnittelussa, sanoo erityisasiantuntija Heli Reinivuo THL:stä.

Joidenkin tutkimuksessa mukana olleiden gluteenittomien elintarvikkeiden raskasmetallipitoisuudet olivat puolestaan suurempia kuin tavallisten tuotteiden. Gluteenittomissa elintarvikkeissa oli enemmän nikkeliä ja lyijyä. Viljatuotteiden lyijypitoisuudet eivät kuitenkaan ylittäneet EU:n enimmäisrajoja. Arseenia havaittiin lähinnä riisiä sisältävissä tuotteissa, joskin pitoisuudet olivat hyvin maltillisia.

– Raskasmetallit ovat suurina annoksina terveydelle haitallisia, minkä vuoksi niiden säännöllinen seuranta on tärkeää. Vaikka raskasmetallien määrät eivät olleet kovin korkeita, niiden vähentämiseen tulisi edelleen kiinnittää huomiota tuotekehityksessä, korostaa tutkija Janne Järvinen Ruokavirastosta.

Proteiinin vähyyden ja kohonneiden metallimäärien vuoksi keliaakikoille suunnattujen tuotteiden turhalle suosimiselle ei ole ravintotieteellistä perustetta.

– Gluteenittomat tuotteet ovat välttämättömiä keliaakikoille, joille ruis, vehnä ja ohra eivät sovi niiden sisältämän gluteeni-proteiinin takia. Muille gluteenittomista tuotteista ei ole erityistä hyötyä ravintosisällön perusteella, kiteyttää erikoistutkija Helena Pastell Ruokavirastosta.

SUOSITUIMMAT