Yhdysvaltalaistutkijan mukaan koronaviruksen aiheuttaman hengenvaarallisen komplikaation voi estää ennalta – puoli tuntia päivässä riittää


Useat mediat ovat uutisoineet yhdysvaltalaistutkijan raporttia, jonka mukaan säännöllinen liikunta pienentää koronapotilaiden riskiä hengenvaaralliseen komplikaatioon. 

Virginian yliopiston professori Zhen Yan toteaa tutkimustietojen ”vahvasti tukevan” sitä, että koronapotilaille ominaista riskiä äkilliseen hengenvaaralliseen hengityshäiriöön eli ARDS-oireyhtymään voi vähentää tai jopa estää päivittäisellä liikunnalla.

ARDS aiheuttaa veren hapettumishäiriön ja se on yksi yleisimmistä ja vakavimmista koronaviruksen aiheuttaman COVID-19-taudin komplikaatioista.

Yan tutki tietoja yhdysvaltalaisista koronapotilaista ja huomasi, että 3-17 prosentille COVID-19-potilaista kehittyy ARDS-oireyhtymä. Sairaalahoitoa vaativilla potilailla prosentti on 20–42 ja peräti noin 45 prosenttia vaikeaan ARDS-oireyhtymään sairastuneista kuolee.

Liikunta muodostaa EcSOD-antioksidantteja, jotka tuhoavat vapaita radikaaleja. Lihakset erittävät EcSOD-antioksidantteja verenkierron kautta koko kehoon.

Yan on todennut, että 30 minuutin päivittäinen kohtalaisesti rasittava liikunta riittää vähentämään ARDS-oireyhtymän riskiä. Aerobinen liikunta on suositeltavaa, mutta myös punttitreeneillä on positiivinen vaikutus EcSOD-antioksidanttien tuotantoon.

Yanin mukaan antioksidantin väheneminen on yhteydessä lukuisiin terveysongelmiin, jotka aiheuttavat todennäköisemmin hengenvaaran koronaviruksen tarttuessa.

Yan suosittelee ihmisille liikuntaa myös koronakriisin aikana. Hän muistuttaa, että aerobista liikuntaa voi tehdä helposti myös kotona, jossa voi käyttää esim. kuntopyörää, soutukonetta tai lattialla tehtäviä liikkeitä. Ulkona voi esimerkiksi mennä melomaan, pyöräilemään tai juoksemaan, kunhan pitää etäisyyttä muihin.

Lähde: Newsweek

Kuva: Pixabay

Koronakaranteenista vapautunut ensihoitaja Vantaan kaupungille: ”Tilanne on täysin käsittämätön ja kohtuuton”

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommentti
Kirjoita tähän nimesi

SUOSITUIMMAT