Aurinkosähköä omalta katolta? Näin se onnistuu


Sähkön hintojen noustessa aurinkosähköjärjestelmän asentaminen omalle katolle kiinnostaa nyt monia.

Kannattaa kuitenkin olla tarkkana, miten laitteistonsa valitsee, sillä vaikka avaimet käteen -hinta on laskenut viidessä vuodessa koosta riippuen jopa kaksikymmentä prosenttia, omakotitaloon sopivat pienemmät laitteet ovat viime vuodesta jopa kallistuneet. Komponenttien saatavuusongelmat voivat aiheuttaa nopeitakin hinnanmuutoksia.

Aurinkosähkön pientuotanto on Suomessa noin kolminkertaistunut vuodesta 2018. Innostus omaan pientuotantoon on näkynyt ennen kaikkea omakotitalojen katoilla, mutta nyt kiinnostus lisääntyy myös taloyhtiöissä. Monet sähköverkkoyhtiöt tarjoavat taloyhtiöille hyvityslaskentaa, ja vuonna 2023 palvelu on saatavilla koko Suomessa juuri toimintansa aloittaneen Fingrid Datahub Oy:n keskitetyn tiedonvaihtopalvelun ansiosta.

– Hyvityslaskennan avulla taloyhtiö voi hankkia enemmän paneeleita ja kiinteistösähkön ylittävä osuus siirretään laskennallisesti asuntojen hyödyksi. Tämä parantaa hankinnan kannattavuutta, ja samalla asukkaat hyötyvät omalta katolta saatavasta sähköstä, asiantuntija Teemu Kettunen Motiva Oy:stä sanoo.

Laatu- ja hintavertailu kannattaa aina

Valtakunnallinen Aurinkosähköä kotiin -kampanja kerää tarjoustietoja aurinkosähköjärjestelmien avaimet käteen -toimituksista jo viidettä kertaa. Tänä vuonna tarjottujen aurinkosähköjärjestelmien koko on aiempaa tarkemmin määritelty.

– Kampanjasivustolta saa hyvän yleiskuvan markkinoilla olevista yrityksistä, yleisesti tarjolla olevista laitekokoonpanoista ja hintatasosta. Lopullinen hinta määräytyy järjestelmän kokoonpanon ja asennuspaikan vaativuuden mukaan. Mikäli järjestelmään haluaa myös sähkön varastoinnin mahdollistavan akuston, on varauduttava selvästi isompaan, jopa tuplainvestointiin, Kettunen sanoo.

Kampanjatarjoukset ovat omakotitaloon soveltuvia noin 5 kilowatin järjestelmiä ja taloyhtiöille noin 20 kilowatin järjestelmiä. Kustannustehokkainta on mitoittaa järjestelmä valoisan vuodenajan todellisen tuntitasoisen sähkönkulutuksen pohjalta huomioiden myös tiedossa olevat tulevat muutokset kulutukseen ja kulutuksen ohjauksen mahdollisuudet.

Kettunen huomauttaa, että on järkevää pyytää tarjouksia useammasta yrityksestä sekä pyrkiä selvittämään järjestelmän laatutekijöitä. Paneeleissa on laatueroja, joiden selvittäminen vaatii perehtymistä. Erityisesti silloin, kun katolla on vähän tilaa, on hyödyllistä panostaa hyvän hyötysuhteen paneeleihin ja maksaa hieman enemmän. Kalliimman järjestelmän taustalla voi olla esimerkiksi tehokkaampaa paneeliteknologiaa tai edistyksellisempi sähkön kulutuksenohjausjärjestelmä.

– Aurinkopaneeleiden tehontuotto- ja tuotetakuut, invertterin ja kiinnitysjärjestelmän takuut sekä toimituksen asennustakuut löytyvät suoraan Aurinkosähköä kotiin -palvelusta. Paneelien hyötysuhde ja muut yksityiskohdat löytyvät linkin takaa verkkosivuilla olevista tarjouksista, Kettunen sanoo.

Hinnoissa on nyt epävarmuutta

Aurinkosähköä kotiin -sivustolla on kampanjan alkaessa 18 yrityksen tarjoustiedot. Uusia tarjouksia otetaan vastaan ja lisätään palveluun koko vuoden ajan. Sivuston kautta kuluttajat ja taloyhtiöt voivat lähettää tarjous- ja yhteydenottopyyntöjä valitsemilleen yrityksille. Samoin sivustolta saa helposti yhteyden energianeuvontaan, josta voi kysyä opastusta aurinkosähkön hankintakysymyksissä.

– Yritykset ovat ilmoittaneet varautuvansa päivittämään kokoonpano- ja hintatietoja aiempaa useammin. Pitkä pandemia haittaa paneeleiden ja muiden komponenttien saatavuutta ja tukkuhinnat vaihtelevat nopeastikin. Maakunnista keräämiemme tietojen perusteella vaikuttaa siltä, että asennuksissa on nyt jopa usean kuukauden odotusaika, Kettunen sanoo.

Sivustolla on selkeät ohjeet aurinkosähköhankinnan tekemiseen sekä pientaloille että taloyhtiöille. Suunnittelu ja mitoitus kannattaa teettää asiantuntevalla suunnittelijalla tai luotettavalla aurinkosähköyrityksellä. Palvelussa olevien tarjousten perusteella pienempien järjestelmien hintataso on keskimäärin 1 250 euroa ja suurempien 1 160 euroa kilowattia kohden.

– Tarjousten vertailun tärkeyttä ei voi korostaa liikaa. Kun selvittää tarkasti järjestelmän kokoonpanon ja tutkii tarjoavan yrityksen referenssit ja taustatiedot, voi luottavaisin mielin siirtyä puhtaan energian pientuottajaksi, Kettunen kannustaa.

Motiva on valtion kestävän kehityksen yhtiö, jonka tehtävänä on nopeuttaa siirtymistä kestävään yhteiskuntaan ja elämäntapaan. 

Lähde: Motiva

Kuva: Pixabay

SUOSITUIMMAT