Juhannusmökille kutsuttu sai hämmentävän vaatimuslistan: ”Onko tämä ihan ok?”


Mökkivierailujen etiketti on taas tapetilla ja somessa keskustellaan siitä, mitä mökkivieraalta voi odottaa. Kohtelias vieras vie tuliaiseksi ruokaa ja myös muunlaisten hyödyllisten mökkituliaisten viemistä suositellaan. Mutta voiko vieraalle esittää vaatimuksia, ja missä menee mökkituliaisten raja?

Vauva.fi-sivustolla on käynnissä vilkas keskustelu aiheeseen liittyen. Keskustelun aloittaja esitteli saamaansa vaatimuslistaa, ja kysyi muiden mielipidettä listan reiluudesta.

Aloittaja oli kutsuttu viettämään juhannusta mökille. Erityistä hinkua aloittajalla ei mökkeilemään ollut, vaan hän kertoi aikoneensa viettää juhannuksen Helsingissä aiempien vuosien tapaan. Hän kuitenkin suostui kutsuun.

Sitten kutsujalta tuli viesti, joka pisti aloittajan miettimään mökille lähtöä uudestaan. Viestissä pyydettiin, että hän toisi tullessaan:

  • 4 pulloa viiniä
  • 10 kpl esipaistettuja patonkeja
  • 1 kg kirsikkatomaatteja
  • 5 kg mansikoita
  • Serviettejä
  • 2 kpl Geisha-keksipaketteja
  • Tillipuska

Aloittaja oli alun perin ajatellut viedä tuliaiseksi viinipullon sekä rasian mansikoita. Vaadittu ruoka- ja juomamäärä tuntui hänestä liian paljolta.

– Onko tämä ihan ok? Kun siis asiasta ei ole sovittu mitään etukäteen ja huomenna pitäisi sinne lähteä ajamaan, kyseli aloittaja somekansalta.

Kohtuuton vaatimuslista

Keskustelussa mielipiteitä nousi niin puolesta kuin vastaankin. Toisten mielestä vaatimuslista oli kohtuuton.

– On toi kieltämättä aika paljon. Eihän 100 euroa edes riitä tohon ellet osta ihan hirveetä kuraviiniä. En kehtais pyytää vierasta tuomaan tollasta satsia, kommentoi eräs.

Osa arveli, että kutsuja oli kenties ajatellut maksaa ostokset vierailijalle myöhemmin.

– Eikö viestissä ollut mitään mainintaa siitä, että kutsuja maksaa ostokset perillä? Jos ei, niin onhan tuo nyt ihan älytön ostoslista vieraalle!

Joillekin kutsusta kieltäytyminen oli ainoa mahdollinen vastaus. Ajateltiin, että mökille kutsujan on huolehdittava ja maksettava tarjoamansa syömiset itse.

– Et mene. Sillä selvä. Ja ei ole ok. Jos minä kutsun, niin maksan ja järjestän tarjoilun, kuului yksi kommenteista.

– Pitääkö kaikissa juhlissa vieraiden kattaa jollain omat kustannukset? Eli jos pidän itselleni 50v juhlat ja hankin sitä varten juhlatilan, cateringin, juhlamekon, kampaajan, siivouksen, bändin ja ilotulituksen, voin olettaa, että vieraat kustantavat lahjoillaan tämän kaiken? Että varmasti jään vähintään nollatilanteeseen, enkä joudu itse maksamaan mitään? Mielenkiintoinen näkökulma, pohti eräs keskusteluun osallistuneista.

Kustannusten jakaminen normaalia

Toisten mielestä mökkireissujen kustannusten jakaminen on normaali käytäntö. Myös sitä ihmeteltiin, että aloittaja ei ollut keskustellut kustannuspuolesta kaverinsa kanssa etukäteen.

– Luulisi että juhannukseksi kutsujien ja kutsuttujen kesken ollaan niin hyviä kavereita, että keskustellaan etukäteen ruoka- ja juomapolitiikka, ihmetteli eräs.

Osa peräänkuulutti parempaa kommunikaatiota.

– Eiks asiat selviä juttelemalla paremmin?

Keskusteluun osallistui myös sellaisia, joiden mielestä kyseessä oleva lista oli erittäin kohtuullinen ja reilu.

– Eli kuudesosa viikonlopun sapuskoista? Minusta ihan reilua, kommentoi eräs keskusteluun osallistunut.

Keskusteluun osallistui myös muita, jotka olivat samoilla linjoilla.

– Olenko mä ainoa, josta toi ei tunnu paljolta? Siis jos menisin ostamaan pelkästään itselleni, niin sitten joo olis liikaa mansikkaa, mutta tossahan ostetaan mansikat koko porukalle, vastaavasti joku tuo makkarat koko porukalle tai ostaa kahvit ja aamiaistarpeet. Tää on just se, mitä mökkivieraat ei ymmärrä.

Valmiin listan koettiin myös helpottavan vierailijan tuliaispohdintaa.

– Minä olisin vieraana tyytyväinen jos tulisi noin selkeä lista. Eipä tarvitsisi miettiä mitä vie tuliaisena.

Kuva: Unsplash

SUOSITUIMMAT