Kirjatrendeinä nyt hyvinvointi ja shakki


Kirjakauppaliiton tiedotteessa kerrotaan, että hyvin sujuneen joulumyynnin jälkeen kirjakaupoista haetaan nyt hyvinvointia, kun kirjoista etsitään tietoa, vertaistukea ja vinkkejä omaan hyvään oloon.

Alkuvuoden kirjoissa keskitytään pelkän lautasen ja vaa’an sijaan enemmän kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Teoksissa korostuu nyt erityisesti henkinen hyvinvointi. Esimerkiksi Maaret Kallion Voimana toivoAnu Tevanlinnan Hyvinvointia mielelläsi ja Jonna Molinin Happy – Tie onnelliseen elämään ovat olleet tammikuun alussa kysyttyjä teoksia. Parempaa elämää pienillä arkisilla teoilla ja valinnoilla lupaa myös Ripsa Koskinen-Papusen Ripsaus parempaa elämää.

Stressistä palautuminen sekä lepo ja palauttavat harjoitukset näkyvät niin ikään teemoina alkuvuonna. Esimerkiksi Kirsi Saivosalmen teos Levon vallankumous esittelee 30 harjoitusta voimien palauttamiseen, Henrik Fexeus ja Catharina Enblad puolestaan esittelevät eri stressityyppejä ja kullekin sopivia tapoja palautua teoksessaan Reload – Palaudu fiksusti, hallitse stressiä.

Ilmastonmuutos puhututtaa myös hyvinvointiin liittyen. Risto Isomäen teos Ruoka, ilmasto ja terveys yhdistää teeman laajempaan kontekstiin ja käsittelee ilmastoystävällisen ruoan vaikutuksia ilmastonmuutokseen ja terveyteen. Viime vuoden puolella ilmestynyt David Attenborough’n Yksi elämä, yksi planeetta on löytänyt lukijansa, ja helmikuussa ilmestyy Bill Gatesin teos Kuinka välttää ilmastokatastrofi. Matkailukirjat keskittyvät nyt lähimatkailuun: Pepe Forsbergin ja Mikko Sorsan Kansallispuistot tutuiksi Suomi nousi jo viime vuonna myydyimpien tietokirjojen listalle, ja kysyntää riittää edelleen, kuten myös Antti Huttusen ja Touko Kauppisen Retkipaikka ja Jonna Saaren toimittamalle Retkipaikka – Uudet seikkailut -teoksille. Myös vaihtoehtoisiin matkustustapoihin pääsee kevään mittaan perehtymään kirjojen avulla, kuten Aino Huilajan Pakumatkalla ja Kati Kelolan Vaihtuvia maisemia – 100 ideaa maata pitkin matkailuun -teoksissa.

Kysynnän perusteella nähdään ihmisten viettävän aikaansa alkuvuodesta edelleen myös juurevien harrasteiden parissa: villasukka- sekä neulekirjat ja erilaiset hapanjuurileipiin liittyvät teokset ovat käyneet hyvin kaupaksi.

Korona-aikana suureen suosioon ovat nousseet palapelit ja lautapelit, joiden kanssa viihdytään myös perheen parissa ja ystävien kesken. Suosittuja lautapelejä ovat olleet klassikot, erityisesti shakki ja bingo, sekä muut strategia-, yhteistyö- ja partypelit.

Hyvinvointikirjoja kirjoitetaan, ostetaan ja luetaan vuosittain enenevissä määrin. Niitä myydään tasaisesti ympäri vuoden, mutta erityisen paljon kysyntää on alkuvuodesta.

Kuva: Maaretkallio.com

SUOSITUIMMAT