Laulaja Jippu uutuuskirjassa lapsuudestaan: Mielenterveysongelmia ja alkoholisoituminen – ”Kiehnutin itseäni kolmekymppisten äijien kanssa, vaikka en ollut itse vielä käynyt edes rippikoulua”


Laulaja Jippu, 36, kertoo tuoreessa Kai Kortelaisen toimittamassa elämäkertakirjassa Jippu – Kun perhonen lakkaa hengittämästä (WSOY, 2022) avoimesti rankasta elämästään, jota ovat sävyttäneet mielenterveydelliset ongelmat, alkoholismi, huumeet ja huonot ihmissuhteet.

Jippu, oikealta nimeltään Meri-Tuuli Elorinne, paljastaa mielenterveytensä järkkyneen jo 8-vuotiaana, kun hän hyökkäsi äitinsä kimppuun.

– Kävin häneen kiinni ja yritin epätoivoisesti repiä hänen kasvojaan huutaen: Ota tuo naamari pois, et ole se, joka sanot olevasi. Vakaa tarkoitukseni oli repiä vieraan ihmisen naaman peittävä valheellinen äitimaski ja paljastaa todellinen henkilö, Jippu kertoo kirjassa.

Jippu aloitti tuolloin terapian, jossa hän käy edelleen.

Alkoholinkäyttö alkoi yläasteella, seitsemännellä luokalla. Kun Jippu pääsi Laila Snellmanin johtaman Paparazzi-mallitoimiston listoille 14-vuotiaana ja voitti sen järjestämän Kaunein malli 2000 -kilpailun, biletys kiihtyi entisestään.

Paparazzin juhlissa kiehnutin itseäni kolmekymppisten äijien kanssa, vaikka en ollut itse vielä käynyt edes rippikoulua. Olin pikkuvanha teinimalli, jota miehet pussailivat ja puristelivat miestenhuoneissa ja leposohvilla kesken juhlien tai niiden jatkoilla. Alkoholitarjoilua riitti teinimalleille siinä missä heidän kanssaan hinkuttaville vanhemmille miehillekin.

Jippu joi tuolloin alkoholia ”aina kun mahdollista”. Hän saattoi mennä arkisin suoraan koulusta baariin, eikä pystynyt seuraavana päivänä menemään tunneille krapulan takia.

Jippu kertoo kiertäneensä jo ennen 16-vuotissyntymäpäiväänsä lähes kaikki Helsingin baarit ja yökerhot, koska Paparazzin mallit saivat vippikutsuja suosituimpiin yökerhoihin kuten Soodaan, Kermaan ja Tigeriin.

– Yrjönkadun yökerhossa pyöri paljon julkkiksia, jotka imivät vip-puolen pöytäpinnoilta sieraimiinsa ohuita kokaiiniviivojaan. Minulle kiiltävät pöydät olivat tanssilavoja ja liukuhihnalla vedettyjen tequilashottien inspiroivia tarjoilualustoja.

Jipun 17-vuotissyntymäpäivää juhlittiin Albertinkadulla yökerho Rivolissa.

Koko ravintola taputti – tietämättöminä siitä, että he aplodeerasivat vasta seitsemäntoista vuotta täyttäneelle alkoholistille, jota suomalaiset ravintolat olivat juottaneet känniin jo vuosien ajan – joko todellisen ikäni tiedostaen tai sitten siitä tietämättöminä.

Kun Jippu oli viikon New Yorkissa kuvaamassa musiikkivideota ensialbumilleen, hän syöksyi alkoholin ja lääkkeiden myötä sekoiluun, jonka aikana hän biletti ympäriinsä, deittaili satunnaisia vanhempia miehiä, kadotti kameransa ja romahti täysin paluulennolla.

Olin koneessa täysin holtiton ja sekava. Ympärilläni pyöri lentoemäntiä ja stuertteja. Selitin henkilökunnalle jotain, mistä en itsekään saanut selvää. Lopulta löysin itseni makaamasta koneen lattialta vessavälikön takalevennyksestä. Olin jossain välissä sammunut. Henkilökunta oli nostanut minut lentokoneen takaosaan ja peitellyt nukkumaan.

Kun Jippu oli jouduttu henkilökunnan toimesta kuljettamaan koneesta pois, hän alkoi vihdoin ymmärtää mitä oli tullut tehtyä. Materiaalia musiikkivideolle ei ollut ja hän tajusi matkan olleen ensimmäinen todellinen pohjakosketuksensa alkoholistina.

Myöhemmin kuvaan astui väkivaltaisen suhteen myötä amfetamiinijohdannainen huume efedriini, josta Jippu kertoo saaneensa psykoottisia oireita.

Raskaaksi tullessaan Jippu yritti toden teolla päästä eroon päihteistä, koska pelkäsi, että lapsi viedään häneltä niiden takia.

Näin neuvolatätien otsien kurtistuvan, kun he pääsivät papereitani tavatessaan riville, jossa luki bipolaarinen. Eivätkä etuotsalohkon kurtut oienneet heidän lukiessaan rivejä eteenpäin: alkoholisti, addikti, mielisairaalat…

Kun Jipun esikoinen Romeo syntyi vuonna 2014, hän oli päässyt eroon päihde- ja seksiriippuvuudesta, mutta tilalle tuli sokeririippuvuus.

Kolme kertaa naimisissa ollut Jippu käy edelleen terapiassa ja vertaistukiryhmässä. Hän on myös tullut uskoon ja on työskennellyt evankelistana Turun Mikaelinseurakunnassa.

Jippu kiittää kirjassa Suomen yhteiskuntaa, jolta hän on saanut julkisten terapia- ja kuntoutuspalveluiden kautta elintärkeää tukea taistelussaan riippuvuuksia vastaan.

Jippu sai Emma-palkinnon vuonna 2006 parhaasta debyyttialbumista Salaisuuksia, joita yksinäiset huutaa unissaan. Hän on julkaissut kuusi levyä sekä kaksi yhteisalbumia Samuli Edelmannin kanssa.

Kuva: Instagram

SUOSITUIMMAT