Yle: Suomalaisperhe sai 16 000 euron eläinlääkärilaskun – koira kuoli hoidosta huolimatta


Käsistä karanneet eläinlääkärimaksut ovat herättäneet viime aikoina runsaasti keskustelua. Nyt eräs mieshenkilö kertoo Ylelle perhettään kohdanneesta tragediasta.

Perheen koiranpennun Nellin keuhkoihin oli eksynyt herkkupala, joka aiheutti tulehduksen. Koiran sairastumisen syytä ei tosin vielä tiedetty hoidon alkaessa.

Perheenisä kertoo Ylelle, että keuhkokuvauksessa kävi ilmi, että Nellin keuhkoista kolme neljäsosaa oli täyttynyt nesteellä. Lääkärit ehdottivat tehohoidon aloittamista, jotta neste saataisiin poistettua.

– Kokonaisuudessaan Nellin hoidot maksoivat reilut 16 000 euroa. Meidän oli otettava lainaa. Se oli raskasta tietysti pienelle koiralle, mutta myös perheellemme, kun mietimme, mistä löydämme rahat hoitoa varten, mies kertoo Ylelle.

Koiran vakuutus kattoi vain pienen osan hoitokuluista. Aluksi koiraa hoidettiin eläinlääkäriketju Evidensian toimipisteessä. Myöhemmin perhe onnistui saamaan koiran hoitoon Helsingin yliopistolliseen eläinsairaalaan.

– Siinä vaiheessa tehohoidon vuorokausikulut puolittuivat aikaisemmasta noin 700 eurosta vuorokaudessa, mies toteaa Ylelle.

Lopulta leikkauksessa selvisi, että ainoa vaihtoehto olisi koiranpennun toisen keuhkon poistaminen. Perhe päätti, ettei koiran elämä olisi enää laadukasta eikä Nelliä enää herätetty nukutuksesta.

– Missään vaiheessa ei sanottu, että nyt olisi hyvä nostaa kädet pystyyn, perheenisä toteaa.

Yle on tavoittanut Nelliä hoitaneen eläinlääkäriketju Evidensian eläinlääketieteellisen johtajan Sanna Silvonmäen kommentoimaan yrityksen hoitojen jatkamisen periaatteita yleisellä tasolla.

– Hoidon ei tule aiheuttaa eläimelle kohtuuttomia kärsimyksiä. Mikäli tällaisia näkymiä ei ole, informoidaan siitä aina lemmikin omistajaa eikä hoitoa ole toki tällöin mielekästä jatkaa, Silvonmäki kertoo Ylelle.

Hän lisää, että ennusteen lisäksi yksittäisen potilaan hoitopäätökseen vaikuttavat aina myös omistajalähtöiset tekijät, kuten omistajan taloudellinen tilanne ja mahdollisuus esimerkiksi kuntouttaa eläintä sairaalahoidon jälkeen.

SUOSITUIMMAT