Mikä tekee Rydmanin ja Ike Kanervan tekstiviestien julkaisusta eri asian?


Elinkeinoministeri Wille Rydmanin yksityiset tekstiviestit ex-naisystävälleen päätyivät julkisuuteen seitsemän vuotta jälkeenpäin, kun Helsingin Sanomat julkaisi rasistisia heittoja sisältävät tekstit torstaina.

Rydman on paheksunut asiaa todeten, ettei lähde kommentoimaan viestejä tai niiden sisältöä, koska samalla hän tekisi yksityisviestien julkaisemisesta legitiimiä eli laillista.

Hesarin päätoimittajan mielestä yksityisviestien julkaisu oli perusteltua Rydmanin ministeriaseman vuoksi.

Sittemmin julkisessa keskustelussa on väläytelty myös niin kutsuttua vuoden 2008 tekstiviestiskandaalia, jonka seurauksena ulkoministeri Ilkka Kanerva joutui jättämään salkkunsa. Kyse oli Kanervan Johanna Tukiaiselle lähettämistä eroottisista viesteistä.

Kyse on kuitenkin kahdesta täysin eri asiasta. Näin asiaa selvittää julkaisujuridiikkaan perehtynyt asiantuntija, joka ei halua esiintyä tässä yhteydessä omalla nimellään.

-Ulkoministeri Kanervan kohdalla yksityisten tekstiviestien julkaisemista puolsi se, että niillä saatettiin osoittaa selkeästi ministerin valehdelleen. Ministerin tulee osoittaa toimessaan rehellisyyttä, asiantuntija korostaa.

-Kanerva oli useissa naiskohuissa ryvettyneenä luvannut puolueelleen kokoomukselle, ettei kohuja enää ulkoministerinä tule. Hän oli myös valehdellut julkisuudessa, että kyse oli työaiheisista tekstiviesteistä. Hän valehteli siis sekä puolueelleen että Suomen kansalle. Tekstiviestit sai siten mielestäni julkaista. Tukiaisella ei myöskään ollut Kanervan vahingoittamistarkoitusta, hänhän jopa yritti lopulta estää tekstiviestien julkaisun.

Elinkeinoministeri Rydmanin kohdalla kyse on asiantuntijan mukaan puhtaasti hänen yksityisistä tekstiviesteistään ex-rakastettunsa kanssa.

-Kaiken lisäksi naisella lienee näin vuosien jälkeen oma agendansa tässä yhteydessä. Näitä viestejä ei ole tullut aikaisemmassa Rydman-kohussa esiin, mutta nyt rasismikeskustelun käydessä kuumana ne revittiin julkisuuteen.

Julkisuusasiantuntijan mukaan Rydmanin viestejä ei olisi pitänyt yksiselitteisesti julkaista.

-Tässä ollaan menossa nyt pohjoiskorealaisen ajatusrikollisuuden suuntaan. Pitäisi arvioida niitä tekoja, joita ministeri toimessaan tekee, eikä sitä mitä mieltä hän joskus on yksityisessä viestissään läheiselleen ollut.

Myös apulaisprofessori Markku Jokisipilä on arvostellut julkisuudessa Helsingin Sanomien menettelyä.

SUOSITUIMMAT