Näistä syistä muotokuvasi on tärkeämpi kuin luulisi – ja näin sen ottaminen onnistuu


Ensivaikutelman luomiseen valokuvan avulla saa vain yhden mahdollisuuden. Nykyään täydellisen profiilikuvan merkitystä on hankala yliarvioida, sillä sitä tarvitaan niin sosiaalisissa medioissa, deittisovelluksissa kuin vakuuttavan CV:n laatimisessakin. Kysyimme parhaita neuvoja kuvan ottamiseen kolmelta ammattikuvaajalta – löydät ne alta.

Kesä on ohi ja syksy on tulollaan. Joku on ehkä palannut töihin, mutta unelmoi toisesta työpaikasta. Toinen on syysihastuksen lumoissa ja kolmas voi suunnitella Instagram-tilinsä syyssiivousta. Oikeanlainen profiilikuva on heille jokaiselle kaiken A ja O.

Miksi hyvä profiilikuva on niin tärkeä? Martina Wärenfeldt on valittu vuoden valokuvaajaksi kolmena peräkkäisenä vuonna. Hänen mukaansa hyvä muotokuva ei pelkästään anna roppakaupalla itseluottamusta, vaan se kertoo myös ammattimaisuudesta.

– Toimialalla ei ole tässä asiassa merkitystä. Hyvä profiilikuva vastaa standardeja, joita yritys pyrkii ylläpitämään, ja kertoo sinun ottavan työsi vakavasti, Wärenfeldt kertoo.

Muistettavia hetkiä

Kaikilla ihmisillä on oma tarinansa, ja ammattimainen muotokuva tarjoaa usein silmäyksen toisen henkilön elämään ja sen myötä- ja vastatuuliin. 

– Minulla on monia eläviä muistoja kuvaussessioista naisten kanssa, jotka ottivat minuun yhteyttä syöpähoitojen jälkeen. Monella heistä oli peruukki, mutta kuvauksen edetessä he riisuivat sen ja antoivat minun kuvata heidät juuri sellaisina vahvoina naisina kuin he ovatkin. Heidän tarinansa ovat koskettaneet minua syvästi, kertoo Stine Heilmann.

Mutta miten täydellinen muotokuva otetaan? Kysyimme asiaa suomalaiselta Susanna Hynyseltä (kuvassa artikkelin yläosassa), ruotsalaiselta Martina Wärenfeldtiltä ja tanskalaiselta Stine Heilmannilta – kolmelta tunnetulta kuvaajalta, jotka ovat mukana Canonin pohjoismaisessa kuvaajaohjelmassa.

Tässä ovat heidän vinkkinsä muotokuvien ottamiseen:

1. Ota rennosti

Kaikki eivät nauti kuvattavana olemisesta, joten alkuun pääsee yksinkertaisesti ottamalla rennosti. Aikaa on takuulla riittävästi, ja koska analoginen filmi on muisto vain, kuvia voi ottaa niin monta kuin haluaa ja jaksaa.

– Älä hätäile äläkä stressaa. Pidä hauskaa ja suhtaudu kuvaukseen leikkisästi, kannustaa Martina Wärenfeldt.

2. Minkälainen vaatetus?

Vaatteet on hyvä valita tilanteen mukaan. Kannattaa esimerkiksi miettiä, edustaako kuvassa työnantajaa vaiko vain itseään.

– Valitse mukavalta tuntuva asu ja tee rento kampaus, jossa tunnet olosi itsevarmaksi. Käytä meikkiä hillitysti, sillä kuvan kannalta sitä voi olla herkästi liikaa, neuvoo Susanna Hynynen.

3. Sisällä vai ulkona?

Valolla ja varjoilla on erittäin tärkeä rooli vaikuttavassa muotokuvassa. Pitäisikö kuva ottaa sisällä vai ulkona? Se on makuasia, mutta joka tapauksessa on suositeltavaa välttää kovaa keinovaloa, sekavaloa ja porottavaa aurinkoa. Pilvisestä taivaasta voi siis olla etuakin. 

– Käytä päivänvaloa, ja kuvaa mielellään silloin, kun aurinko on taivaalla mahdollisimman pohjoisessa. Silloin valo on mielestäni viileää ja puhdasta, vinkkaa Stine Heilmann.

Canon - Stine Heilmann
Stine Heilmann

– Sisätiloissa valinnanvaraa on enemmän, sillä valoa voi pehmentää vaikkapa verhoilla. Vältä valaisimia äläkä pelkää kokeilla varjoilla leikkimistä, sillä ne voivat tuoda kuvaan hienostunutta syvyyttä, Susanna Hynynen lisää.

4. Tarkenna silmiin ja hymyile luonnollisesti

Silmät ovat tunnetusti portti ihmisen sieluun, joten ne ansaitsevat olla muotokuvan keskiössä. Pitäisikö kuvattavan siis katsoa suoraan kameraan? Ei välttämättä, vaan vaihtoehtoja kannattaa kokeilla.

– Aidosti hymyileminen ei ole helppoa! Ota paljon kuvia, joissa yrität hymyillä eri tavoilla, näyttää hampaita sopivasti ja löytää mahdollisimman luonnollisen ja omalta tuntuvan ilmeen, toteaa Susanna Hynynen.

5. Käytä oikeanlaisia varusteita

Laadukkaat välineet parantavat aina tuloksia. Modernit peilittömät järjestelmäkamerat ovat kompakteja ja tuottavat upeita kuvia. Nykyään laitteissa on myös sisäänrakennettu Wi-Fi-yhteys, joten kameran ohjaaminen, tulosten katseleminen ja valmiiden kuvien jakelu onnistuvat kaikki älypuhelimella. Eron huomaa varmasti.

– Hyvä kolmijalka on tarpeellinen. Suosittelen myös laadukasta objektiivia, esimerkiksi valovoimaista 50 millimetristä, jolla voit kuvata suurella aukolla ja siten kiinnittää katsojan huomion kuvan henkilöön taustan ollessa epätarkka, neuvoo Susanna Hynynen.

6. Käytä suotimia harkitusti

Kaikki tietävät, että tarjolla on loputtomasti erilaisia suotimia ja tehosteita, joilla kuvauksen kohteelle voi päivittää esimerkiksi vauvansileän ihon tai Hollywood-tähden hymyn. Niitä on kuitenkin hyvä käyttää säästeliäästi, sillä vähemmän on usein enemmän.

– Monet ottavat muotokuvia niin harvoin, että he yllättyvät vanhentuneensa niiden välillä. Minä toivon, että ihmiset kuvaisivat itseään useammin ja iloitsisivat elämän eri vaiheista. Vanheneminen on juhlan, ei häpeän aihe, sanoo Martina Wärenfeldt.

Canon - Martina Wärenfeldt
Martina Wärenfeldtin kuvausstudio

– Kuvan muokkaaminen on oma taiteenlajinsa, ja yleensä sen salaisuutena on kuvan käsittely juuri sopivissa määrin. Toki kaikki haluavat näyttää kuvassa parhaat puolensa, mutta minua hämmästyttää, kuinka usein ihmiset haluavat piilottaa kauneimmat ja persoonallisimmat piirteensä. Anna syntymämerkkien ja silmäkulmien ryppyjen näkyä. Olet kaunis juuri tuollaisena, lisää Stine Heilmann.

7. Palkkaa ammattilainen

Jos asiantuntijoiden neuvotkaan eivät saa kuvaamista tuntumaan luontevalta, ammattikuvaajan palkkaaminen on aina hyvä vaihtoehto. Ammattilaisen etuja ovat monivuotinen kokemus, oikeanlaiset välineet ja takuuvarmasti ensiluokkaiset kuvat, jotka sopivat niille suunniteltuun käyttöön. Asiaan voi suhtautua kuin talvirenkaiden vaihtamiseen: sen voi tehdä itsekin, mutta ammattilaiselta se sujuu näppärämmin, nopeammin ja taatusti oikein. 

Lähde ja kuvat: Canon

SUOSITUIMMAT