Nämä 10 asiaa kehossasi voi tapahtua, kun hylkäät sokerin


Sokeri on tunnetusti yksi herkullisimmista ja addiktoivimmista ruoka-aineista. Pullat, kakut, jäätelöt ja muut sokeriset herkut maistuvat hyvälle – mutta lihottavat, vaikuttavat unenlaatuun ja vaikeuttavat monien elinten toimintaa.

Haluatko enemmän energiaa, vähemmän vatsarasvaa ja nuoremman näköisen ihon? Tutkimusten mukaan vähentämällä sokerin määrää ruokavaliostasi, voit vaikuttaa suotuisasti terveyteesi, ulkonäköösi ja hyvinvointiisi.

Alla kerrotaan tarkemmin sokerittoman ruokavalion terveysvaikutuksista.

Nuoremman näköinen iho

Ruokavaliossa oleva sokerin määrä näkyy suoraan verensokerin tasossa. Tutkimusten mukaan korkea verensokeritaso aiheuttaa molekyyleissä glykaatioksi kutsutun dominoefektin, mikä tarkoittaa, että ihon kimmoisuutta ylläpitävän kollageenin korjaantuminen voi estyä.

Sokeripitoinen ruokavalio voi johtaa ihon elastisuuden vähenemiseen ja ennenaikaisiin ryppyihin. Onneksi tutkimukset osoittavat, että sokerin saantia rajoittamalla ihon kuntoa voidaan parantaa ja ikääntymisen merkkien ilmaantumista hidastaa.

Hyvästit keskivartalolihavuudelle

Liiallinen sokeri lihottaa ja voi näkyä etenkin keskivartalolla. Verensokerin kohoaminen nostaa kehon insuliinitasoja voimakkaasti, mikä ajan mittaan kerryttää rasvaa keskivartaloon. Vatsaontelon sisään muodostuva viskeraalinen rasva on keholle haitallisin rasvatyyppi.

Vatsaontelon rasvasoluista vapautuu verenkiertoon monia aineenvaihduntatuotteita, kuten tulehduksia aiheuttavia hormoneja. Ne ylläpitävät tulehdusreaktioita, jotka voivat johtaa esimerkiksi sydän- ja verisuonitauteihin ja syöpään. Runsaat rasvahapot voivat myös aiheuttaa maksan aineenvaihduntahäiriöitä ja johtaa rasvamaksaan.

Paino hallintaan

Lisääntyneet insuliinitasot eivät pelkästään kerrytä rasvaa vatsaan, mutta saavat koko kehon rasvasolut varastoimaan ylimääräisen energian. On siis tärkeää vaihtaa sokeriset ruoat hitaammin imeytyviin hiilihydraatteihin, jotka pitävät insuliinitasot tasapainossa. Tällöin pienempi osa nautituista kaloreista varastoituu kehoon rasvana. Näläntunne vähenee ja metabolismi vauhdittuu, jolloin painon pitäminen hallinnassa on helpompaa.

Sokeri on myös hyvin addiktoivaa ja häiritsee elimistön kylläisyydentunteen synnyttävän hormonin, leptiinin, tuotantoa. Vähentämällä sokerin määrää ruokavaliosta, vaimenee myös jatkuvan syömisen mieliteko ja keho saa signaalin kylläisyydestä.

Tasaisempi energiansaanti

Lisätyt sokerit ovat yksinkertaisia hiilihydraatteja, jotka pilkkoutuvat helposti ja pääsevät pian verenkiertoon. Verensokeri nousee äkkiä, mutta myös romahtaa nopeasti. Sokeripitoinen ruokavalio onkin yhtä energiapiikkien ja väsymyksen vuoristorataa.

Paljon proteiineja ja terveellisiä rasvoja sisältävä ruoka saa energian virtaamaan kehon tarpeiksi pidempään ja tasaisemmin. 

Pienempi riski sairastua diabetekseen

Herkkujen vähentäminen auttaa pitämään painon hallinnassa ja insuliinituotannon tasapainossa, mikä auttaa vähentämään riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen.

Paljon nopeasti imeytyviä sokereita sisältävä ruokavalio pistää haiman koville, kun insuliinia täytyy pumpata elimistöön jatkuvasti. Tämä voi aiheuttaa insuliinia tuottavissa soluissa toimintahäiriön, joka voi johtaa lopulta diabetekseen.

Parempi sydänterveys

Tutkimusten mukaan sokerinen ruokavalio voi kasvattaa riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin. Vuonna 2014 julkaistu tutkimus paljasti, että ihmiset, jotka saivat 17–21 prosenttia päivittäisistä kaloreistaan herkuista, kuolivat 38 prosenttia todennäköisemmin sydänsairauteen verrattuna ihmisiin, jotka pitivät lisätyn sokerin saannin 8 prosentissa päivittäisistä kaloreistaan.

Raikas hengitys ja ehjät hampaat

Herkkujen syöminen on erittäin haitallista suun terveydelle. Sokeri aiheuttaa hampaiden reikiintymistä, sillä yhdessä suun bakteerien kanssa se muodostaa hampaita rikkovaa happoa.

Sokeri ruokkii myös pahanhajuista hengitystä aiheuttavia bakteereita.

Parempi vastustuskyky

Sokeri johtaa krooniseen tulehdustilaan, mikä madaltaa kehon puolustusjärjestelmän kykyä taistella viruksia vastaan. Jos lopetat sokerin syömisen, on todennäköistä, että flunssat vaivaavat harvemmin. Myös allergia- ja astmaoireet voivat helpottua.

Lisääntynyt hyvinvointi

Usein luullaan, että herkuttelulla voidaan kohentaa kurjaa oloa – sen sijaan sokerin nauttiminen on itseasiassa yhdistetty korkeampaan masennusriskiin. Tämän ajatellaan johtuvan sokerin aiheuttamasta kroonisesta tulehdustilasta, mikä vaikuttaa aivojen toimintaan.

Poistamalla sokerin ruokavaliosta, aivosumun tunne voi hälvetä ja mieliala kohentua nopeasti, jopa muutamassa viikossa.

Paremmat yöunet

Sokerinen iltapala voi vaikuttaa negatiivisesti yöuniin. Verensokeri saattaa laskea alas ja aiheuttaa esimerkiksi voimakasta yöhikoilua. Sokeri voi myös nostaa stressihormonin tasoja, mikä vaikeuttaa unen saamista.

Lähteet: The Healthy, Health

SUOSITUIMMAT