Peliarvostelu: Elden Ring


Elden Ring on pitkään odotettu FromSoftwaren suurteos, jolla on erinomaiset edellytykset tulla valituksi myös Vuoden peliksi.

Soulsborne-universumin avoimeen pelimaailmaan siirtävä Elden Ring on suurempi ja monipuolisempi kuin sarjan edelliset pelit yhteensä. Mukana ovat tutut elementit, mutta keitokseen on lisätty paljon uusia mausteita ja ominaisuuksia, joiden myötä pelattavuus on parantunut entisestään. Kyseessä ei kuitenkaan olisi Souls-peli, ellei se olisi myös monien mielestä jopa raivostuttavan vaikea. Ensinäkemältä mahdottomilta tuntuvien vastustajien lisäksi mukana on myös paljon pulmia ja tasoloikkia, jotka hirvittävät, vaikkei edes kärsisi korkeanpaikankammosta. Tämän pelin myötä monet kammot joko pahenevat entisestään tai niistä voi kenties jopa päästä terapiamaisesti eroon. Joka tapauksessa taiteilu ja pomppiminen Elden Ringin tyhjyyksien reunoilla on hermoja raastavaa puuhaa, puhumattakaan pelin missä tahansa vaanivista hirviöistä, jotka herättelevät mitä erilaisempia ihmisten kammotiloja.

Elden Ring kutoo hekumallisen eeppisen fantasiamaailman, jonne huomaa ikävöivänsä takaisin yhä uudelleen ja uudelleen. Game of Thrones -luoja George R.R. Martin käsikirjoitti yhdessä Souls-pelien isän Hidetaka Miyazakin kanssa pelin kiehtovan tarinan sekä sen mystisen traagiset hahmot.

Pelin alussa valitaan hahmo, jonka jälkeen suoritetaan kuin huomaamatta tutoriaali, jossa opitaan muun muassa iskuja, suojautumista ja väistelyä. Sitten kenttä onkin vapaa ja voit alkaa kehittää hahmoasi mihin suuntaan haluat. Voit keskittyä esimerkiksi erilaisia loitsuja nakkelevaan velhoon tai vaikkapa raskaita miekkoja, kirveitä ja moukareita heiluttelevaan soturiin. Alussa valitsemallasi hahmolla ei kuitenkaan ole lopullista vaikutusta taitojen kehittämiselle, sillä siinä ainoastaan valikoituvat alkuvaiheessa olevat ominaisuustasot ja tietyt taipumukset, jotka vaihtelevat hahmoluokasta toiseen. Jokaista kahdeksaa ominaisuutta sekä hahmon ulkonäköäkin voi muokata pelin edetessä, joten voit kehittää hahmoasi mihin suuntaan haluat.

Kutakin ominaisuutta tai taitoa voi kehittää tasolle 99 asti. Yhden tason nostamisen riimuhinta (rune, aiemmin souls) kuitenkin nousee jokaisen tason myötä, jolloin kehitys luonnollisesti alkaa hidastua. Toisaalta myöhemmässä vaiheessa kohtaamiesi bossien kukistaminen antaa myös enemmän riimuja, ja ns. ”farmaus”-paikatkin ovat tuolloin jo tuottoisampia. Farmaaminen on riimujen kahmimista jostain erityisen hedelmällisestä paikasta seuraavalle taitotasolle nostamista varten, jolloin hahmosta tulee vahvempi seuraavana vuorossa odottavaa vaikeampaa bossia varten.

Hahmon kehitysperiaate ja sen logiikka on suunniteltu erittäin tarkoin. Jokaisen korotustason hinta on korkeampi kuin edellisen. Esimerkiksi hahmon nostaminen tasolta 9 tasolle 10 maksaa 889 riimua. Nousu tasolta 99 tasolle 100 maksaakin jo 61 591 riimua ja taso 168 maksaa 200 884 riimua. Tasosta 500 täytyy jo pulittaa häkellyttävät 3 335 103 riimua, jolloin olet käyttänyt siihen mennessä kaikkiin tasoihin yhteensä 457 746 111 riimua.

Pienten vihulaisten kukistamisesta saa aivan pelin alussa alle 100 riimua ja jättiläisistä 1 000. Myöhemmin perusvihollisistakin saa useita tuhansia riimuja ja bosseista jopa useita satoja tuhansia. Seuraavalle tasolle nousemiseen tarvittava aika joka tapauksessa aina kasvaa, mitä pidemmälle pelissä etenet.

Tasojen nostamista tarvitaan muun muassa löytämiesi tai voittamiesi parempien aseiden sekä loitsujen käyttämiseen. Tasoilla luonnollisesti myös kasvatetaan kunto- ja loitsumittarien kokoa sekä hahmon kestävyyttä, nokkeluutta, jne.

Hahmon taitojen lisäksi myös aseita ja loitsuja voi kehittää matkan varrella löydettyjen sekä kauppiailta ostettavien ”seppäkivien” avulla, joista löytyy erilaisia vahvuusversioita sekä myöhemmin myös kehittyneempiä versioita, kuten Somber Ancient Dragon Smithing Stone, jolla aseen saa maksimitasolle.

Somber Ancient Dragon Smithing Stone on pelin arvokkain seppäkivi.

Vihollisista pelissä ei ole puutetta. Pikkuvihollisten armeijoiden lisäksi pelissä on peräti toistasataa uniikkia bossia, joista neljä, Godrick, Rennala, Radahn ja Rykard ovat edesmenneen kuningatar Marikan valtakunnan rippeistä taistelevia jälkeläisiä, joiden kukistamisesta saat aina erityisen hyödyllisen Great Runen. Pääjuonen pystyy läpäisemään päihittämällä 13 pääbossia riippuen pelin aikana valituista tarinalinjoista, mutta pelin kaikkien sivujuonien ja erilaisten uusien paikkojen sekä niiden kaikkien salaisuuksien tutkimiseen, selvittämiseen ja bossien päihittämiseen saa kulumaan helposti useita satoja pelitunteja.

Elden Ringiin on tuotu monia helpottavia ominaisuuksia, kuten se, että kaikkien bossien kanssa ei enää joudu lukittuun tilaan, vaan niiltä voi paeta esimerkiksi hevosella ja palata myöhemmin vahvempana takaisin. Tämä ei kuitenkaan poista sitä faktaa, että kohtaamasi kammottavat hirviöt ja epämuodostuneet puolijumalat ovat edelleen erittäin vaikeita kukistaa ja monet heistä voivat vaatia jopa kymmeniä kuolemia ennen kuin pääset jyvälle niiden iskumekaniikoista ja opit väistämään sekä hyökkäämään takaisin juuri oikealla hetkellä.

Tässä on vain hyvin pieni osa Elden Ringin massiivisesta maailmasta.

Vaiheittain pelin edetessä löydetyillä karttapaloilla avautuva maailma on valtava. Jalkaisin ”Tahratulta” sankariltamme kestäisi ikuisuuksia ehtiä joka paikkaan, joten onneksi melko alkuvaiheessa saat avaamallasi Site of Grace -nuotiolla mystiseltä Melina-hahmolta kellon, jolla voit taikoa allesi Torrent-henkiratsun, jonka avulla pystyt esimerkiksi matkustamaan nopeasti kauas, pakenemaan liian vaikeilta bosseilta sekä tekemään pelottavan pitkiä tuplaloikkia ja pudotuksia paikkoihin, joihin et jalkaisin pääsisi. Pelissä on useitakin paikkoja, joihin pääsee ainoastaan Torrentin superloikilla. Aivan kaikkialle Torrentiakaan ei voi kutsua, kuten esimerkiksi sisätiloihin, joihinkin kaupunkeihin sekä useimpiin maanalaisiin paikkoihin.

Uskollisesta Torrentista on suurta hyötyä varsinkin kiperissä tilanteissa.

Site of Grace -nuotiot ovat kätevä keino pikamatkustaa pelissä paikasta toiseen, mikä säästää aikaa liikuttaessa massiivisen suuressa avoimessa maailmassa. Pelialueita on maanpäällisten alueiden lisäksi myös maan alla muun muassa katakombeissa, kryptoissa, tunneleissa, luolastoissa ja kaivoksissa. Myöhemmässä pelivaiheessa tulet huomaamaan myös melkoisia yllätyksiä pelattavan alueen laajentuessa yhä yllättävämpiin ja taianomaisempiin paikkoihin. Yllätyksiä tarjoavat myös ansat, joita on ripoteltu sinne sun tänne. Ansoista voi koitua kuolema, tai niiden kautta voi singahtaa varsin ikäviin paikkoihin. Pelistä löytyy myös näkyviä teleporttauslaitteita, joiden kautta pääsee uusille alueille.

Pelissä on valtava määrä erilaisia asuja ja aseita, jotka soveltuvat erityisen hyvin tiettyihin tilanteisiin.

Taisteluihin voi halutessaan kutsua avuksi maksimissaan kaksi co-op-pelaajaa tai yksinpelissä Ash of War -henkimaailman apurin, joita onkin suuri määrä. Saat niitä esimerkiksi kukistamiltasi vihollisilta tai löydät niitä matkan varrelta. Ash of War -apureista on suurta hyötyä bosseja vastaan, varsinkin kun ne vetävät hirviön huomion itseensä ja sinä voit tehdä hallittuja täsmäiskuja sopivilla hetkillä. Co-op-peleissä nämä apurit eivät ole käytössä, eikä myöskään Torrent, mutta kiusaksesi voi tulla pelimaailmaasi tunkeutuvia invader-hahmoja, jotka voivat olla joko pirullisen taitavia minibosseja tai useammin mahdollisimman hankalilla taidoilla ja aseilla varustettuja ihmispelaajia. Taistelut ovat poikkeuksetta vaikeita, mutta hyvä puoli niissä on se, että jos kuolet invaderia vastaan, hän vie riimusi, mutta voit kerätä ne takaisin palatessasi rikospaikalle. Ihmis-invadereilta välttyy poistamalla nettipeliominaisuuden asetusvalikosta, jolloin apunasi ovat ainoastaan Torrent sekä keräämäsi ja kehittämäsi Ash of War -apurit.

Kuten aiemmissa Soulsborne-peleissä, Elden Ring ei juurikaan neuvo tarinassa eteenpäin, vaan pelaajan täytyy ottaa asioita itse selville esimerkiksi juttelemalla kohtaamiensa hahmojen kanssa ja tutkimalla löytämiään esineitä sekä niistä saatavilla olevia tietoja. Päätarinaa edistäville leirinuotioille kuitenkin ilmestyy liekehtivä merkki siihen suuntaan, mihin sinun tulee edetä. Vuorien ja kukkuloiden reunoilta myös löytyy tiettyjä patsaita, jotka osoittavat lähinnä olevaa luolaa kohti, sillä muutoin moni tärkeitä esineitä sisältävä luola voisi jäädä löytymättä.

Muiden pelaajien maahan kirjoittamista viesteistä voi olla suurta apua, mutta joskus ne voivat johtaa tarkoituksella harhaan.

Vihjailevaa apua saa myös pyöreän pöydän erikoisalueelta, joka toimii eräänlaisena turvapaikkana, joka ei kuitenkaan aivan aina ole välttämättä niin turvallinen.

Tällaisiin maisemiin ei kyllästy.

Graafiselta tyyliltään Elden Ring on loistokkaan upea, kuin elävä Leonardo Da Vincin tai Rembrandtin maalaus, jossa on mukana myös vivahteita Salvador Dalin mielenmaisemista. Vaikka olisit pelannut pelin pää- ja sivujuonta jo parisataa tuntia, tulet silti löytämään yhä uusia alueita, joiden yksityiskohdat eivät jätä ketään kylmäksi. Peliä pelatessa ei voi kuin hämmästellä sen monimuotoisuutta muun muassa maisemien, vääristyneiden luonnonlakien, kekseliään eläimistön sekä vihollisten monipuolisuuden suhteen. Toki pelissä toistuu samanlaisiakin paikkoja, varsinkin kryptat, ja pomojakin, mutta se ei haittaa, sillä seuraava yllätys piileskelee jo nurkan takana. Ja se yllätys voi olla hyvinkin pelottava.

Latausruudut ovat kuin taideteoksia.

Jump scare -tilanteita tässä pelissä riittää niin paljon, että jo pelkkä tunneliin tai muuhun pimeään paikkaan hiipiminen alkaa hermostuttaa kutkuttavasti. Sama pätee avoimessa maailmassa vaikkapa kukkasia tai muita tarpeita noukkiessa, kun niskaan voi yhtäkkiä rojahtaa lohikäärme tai susilauma, miekkaa heilutteleva leijona, tuhatjalkavelhoja, jättiläislepakoita, luurankoarmeijoita, myrkkyrottia tai lukuisia muita painajaismaisen mielikuvituksellisia sekasikiöitä, puhumattakaan ainoastaan öisin tietyille alueille ilmestyvistä viheliäisistä vihollisista. Monimuotoisten hirviöiden ja puolijumalien lisäksi mukana on luonnollisesti myös sotilaita, ritareita, velhoja ja muita ihmismäisempiä hahmoja, jotka ovat yhtä kaikki piinaavan pahoja vastustajia. Martinin ja Miyazakin yhdessä luoma maailma on niin synkkä, rikas, kauhistuttava, painajaismainen ja hämmästyttävä, ettei sille voi joissain kohdin kuin nauraa ääneen hämmästyksestä.

Pieni mutta sitäkin verenhimoisempi luurankoarmeija marssimassa ”tervehtimään” sankariamme.

FromSoftwarelle tuttuun tapaan peli on erittäin vaikea pääbossien ja jopa monien pienempien vihollisten osalta. Kuolema voi korjata pelaajan missä tahansa, ja sitä tapahtuu usein. Kaikki vastukset ovat kuitenkin selvitettävissä, kunhan perehtyy kunnolla niiden liikkeisiin ja sellaisiin toiminta-animaatioihin, joiden aikana niitä ei esimerkiksi voi vahingoittaa. Kannattaa myös kehittää hahmoa, varustuksia, aseita ja muita apuvälineitä oman pelityylin mukaisesti, mutta ajoittain myös pääbosseja silmällä pitäen, sillä joihinkin niistä tehoavat parhaiten vain tietynlaiset aseet ja loitsut. Soulsborne-pelit ovatkin alusta lähtien antaneet suurta nautintoa pelaajille, jotka useiden yritysten jälkeen onnistuvat lopultakin selättämään aluksi mahdottomalta vaikuttavan vihollisen. Tässä pelissä pystyy onneksi kuitenkin pääsemään eteenpäin taistelematta aivan jokaista bossia vastaan juuri sillä hetkellä.

Pelissä on myös puzzleja ratkottavaksi.

Vaikka Soulsborne-pelejä sekä niiden pelimekaniikkoja rakastetaan suuresti, on myös pelaajia, jotka eivät ole niiden tiettyjen lainalaisuuksien suurimpia ystäviä. Monia tällaisia elementtejä on helpotettu Elden Ringissä, mutta niitä on silti edelleen mukana. Tässä toimivat esimerkkinä juonenkäänteet, joiden selvittämiseksi ja jatkamiseksi vaaditaan huomattavan paljon päättelyä, tutkimustyötä ja kiertelyä pelimaailmassa. Koskaan ei myöskään voi tietää, kannattaako jokin hahmo teilata vai säästää, koska se voikin olla osa jotain tärkeää tarinalinjaa, joka voi vaikuttaa jopa pelin loppuratkaisuihin asti. Joillekin hahmoille täytyy myös puhua useaan kertaan ja lisäksi he siirtyvät uusiin paikkoihin juonen edetessä. Soulsborne-peleissä juonitietojen panttaamista kuitenkin siedetään, koska pelit ovat vain niin vietävän hyviä ja vihjailut tuovat myös osaltaan kiehtovaa mystiikkaa sekä omia oivalluksia, kun kaikkea ei ole väännetty väkisin rautalangasta.

Elden Ring tarjoaa yltä kyllin huikeita näkymiä sekä paljon lohikäärmeitä, niin eläviä kuin kivettyneitäkin.

Pelin toimivuus on huippuluokkaa, mutta yksi pieni tekninen epäkohta on co-op-pelaajien kutsuminen ja pääseminen omaan salasanasuojattuun ryhmään. Teknisiä ongelmia voi toki joskus ilmaantua, mutta yksi selkeä syy ryhmään pääsemisen epäonnistumiseen on se, että co-opissa olevat pelaajat ovat jo kukistaneet kyseisen alueen pääbossin, jolloin heitä ei voi enää kutsua sinne. Tätä(kään) peli ei tietenkään sinulle kerro, vaan se täytyy itse oivaltaa. Alueita ja bosseja kuitenkin riittää, joten yhdessä pelattavaa piisaa yllin kyllin. Ja aina voi myös kutsua avuksi muita ihmispelaajia eli huntereita avoimessa ryhmässä.

Invader tunkeutumassa co-op-porukan bossitaisteluun.

Myöhemmässä vaiheessa pelissä ovat co-op-pelaajien riesana yhä useammin ihmis-invaderit. Tällöin nimittäin seuraavalle tasolle nouseminen maksaa jo satojatuhansia riimuja, joten tunkeutujat ovat tietenkin näiden ”lottovoittojen” perässä. Käänteisesti tämä on myös otollista aikaa itsellekin tunkeutua muiden peleihin ja tienata jopa miljoonia yhdellä hyökkäyksellä. Tämä onnistuu jos kukistat esimerkiksi kolmen co-op-pelaajaan ryhmän koonneen isännän, jolloin saat heidän kaikkien riimut. Ryöstöretki on helpointa silloin, kun co-op-pelaajat ovat taistelun tuoksinassa vaikean bossin kimpussa ja pääset invaderina iskemään selustasta isännän kimppuun.

Hahmot voivat ilmestyä uudelleen yllättäviin paikkoihin.

Jos joitakin pelin juonenkäänteitä on tullut missattua omien valintojen takia, seuraavalla läpipeluukerralla voi tehdä kaiken uudelleen ja paremmin. Voit esimerkiksi korjata aiempia virheitä tekemällä toisenlaisia valintoja ja päästä sen myötä näkemään menettämiäsi juonenkäänteitä sekä uusia loppuratkaisuja uuden supermiekkasi kanssa, jonka saat kun olet läpäissyt pelin. Vaihtoehtoisesti voit myös päättää jäädä nykyiseen peliin kehittämään hahmoasi edelleen ja tekemään yhä uusia löytöjä sekä auttelemaan co-op-pelaajia.

Elden Ring on kuin eeppisen salaperäinen ja ikimuistoinen fantasiakauhusarja, jonka ei soisi milloinkaan päättyvän. Eikä se heti päätykään, sillä järkälemäisen laajuutensa ja lukuisten eri tarinalinjojen lisäksi siinä pääsee tutkimaan, seikkailemaan ja taistelemaan sydämensä kyllyydestä. Pelattavaa todellakin riittää useiksi sadoiksi tunneiksi.

Elden Ringiä myytiin vain kolmessa viikossa peräti 12 miljoonaa kappaletta, joka on huikea suoritus, sillä sitä edeltäviä Soulsborne-sarjan kuutta peliä oli myyty vuodesta 2011 lähtien yhteensä 27 miljoonaa kappaletta.

Synkkä, haastava, mystinen ja kiehtova Elden Ring on todellakin paras Soulsborne-peli ja vankkumaton mestariteos, joka ansaitsee viisi tähteään. Tämä peli jos mikä on enemmän kuin hintansa arvoinen kokemus.

Tähdet: 5/5

Rating: 5 out of 5.

Testialusta: PlayStation 5
Saatavuus: PS5, PS4, Xbox Series X/S, Xbox One, PC,
Genre: Toimintaroolipeli
Pelaajamäärä: 1 (co-op-tilassa 3 + mahdollinen tunkeutuja)
Ikäraja: 18
Kehittäjä: FromSoftware
Julkaisija: Bandai Namco
Julkaisupäivä: 25.2.2022

SUOSITUIMMAT


Elden Ring on pitkään odotettu FromSoftwaren suurteos, jolla on erinomaiset edellytykset tulla valituksi myös Vuoden peliksi. Soulsborne-universumin avoimeen pelimaailmaan siirtävä Elden Ring on suurempi ja monipuolisempi kuin sarjan edelliset pelit yhteensä. Mukana ovat tutut elementit, mutta keitokseen on lisätty paljon uusia mausteita ja ominaisuuksia, joiden...Peliarvostelu: Elden Ring