Sanna Marin uusista koronatartunnoista: ”Tilanne on vakava” – tarkista täältä Uudenmaan uudet rajoitukset ja suositukset


THL:n mukaan koronavirustilanne on huonontunut lähes kaikkialla Suomessa, erityisesti pääkaupunkiseudulla ja Helsingin ja Uudenmaan (HUS) sairaanhoitopiirin alueella. Uusia rajoituksia ja suosituksia on jo otettu ja otetaan käyttöön HUS:n alueen lisäksi muuallakin maassa.

Pääministeri Sanna Marin (sd) ja perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) kertoivat torstaina tiedotustilaisuudessa hallituksen eilisistä neuvotteluista liittyen Suomen koronatilanteeseen.

Neuvotteluissa käytiin mm. läpi oikeudellista arvioita valmiuslain käytön edellytyksistä, jota ei Marinin mukaan ainakaan vielä aiota soveltaa, mutta se voi olla mahdollista nopeallakin aikataululla, jos rajoituksia ja suosituksia ei noudateta. Marinin mukaan kahden viikon kuluttua pitäisi näkyä, miten rajoitustoimet vaikuttavat.

– Tilanne on vakava ja siihen on syytä suhtautua vakavasti, Marin painotti.

Tiedotustilaisuudessa toistettiin, että joukkokokoontumisia tulee nyt välttää varsinkin leviämisvaiheessa olevissa maakunnissa, joissa ei tule kokoontua yli 10 ihmistä. Myös kauppakeskusten yleiset oleskelutilat kehotetaan sulkemaan.

Koko Uudenmaan alue on nyt julistettu leviämistilaan ja kaikki sen mukaiset määräykset otetaan täysimääräisesti käyttöön.

Alle on listattu Uudellamaalla nyt voimassa olevia määräyksiä.

  • Yleisötilaisuudet: Kaikki sisä- ja ulkotiloissa tapahtuvat yleisötilaisuudet kielletään.
  • Yksityistilaisuudet: Suositellaan, että yksityistilaisuuksia ei järjestetä. Tämä tarkoittaa myös perhetapahtumia. Poikkeuksena ovat pienimuotoiset (enintään 10 henkilöä) muistotilaisuudet.
  • Julkiset tilat: Suljetaan kuntien päätöksillä kaikki yleisölle avoimet kuntien hallinnoimat julkiset tilat, mutta kuitenkin turvataan oikeus välttämättömiin palveluihin ja asiointiin. Suositellaan, että yksityiset toimijat sulkevat vastaavat liikunnan ja vapaa-ajan tilat.
  • Ministeriö suosittelee julkisille ja yksityisille opetuksen järjestäjille, että korkeakouluissa ja toisen asteen opetuksessa (Yliopistoissa, ammattikorkeakouluissa, lukiokoulutuksessa, ammatillisessa koulutuksessa, aikuisten taiteen perusopetuksessa, vapaassa sivistystyössä ja aikuisten perusopetuksessa) siirrytään kokonaisuudessaan etäopetukseen.
  • Ministeriö suosittelee työnantajia ja työntekijöitä noudattamaan valtakunnallista etätyösuositusta kaikissa sellaisissa työtehtävissä, joissa se on tilapäisestikin mahdollista. Työnantajan velvollisuudesta edellyttää työtehtävissä varsinaisen henkilösuojaimen ja muiden suojusten käyttöä sekä muutoin suojata työntekijöitä säädetään työturvallisuuslaissa.

Maskien käyttöä suositellaan seuraavissa tilanteissa ja seuraaville henkilöille:

  • Aina joukkoliikenteessä ja muissa julkisissa liikennevälineissä esimerkiksi taksissa.
  • Aina julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa mukaan lukien koulut ja oppilaitokset yläkoulusta alkaen. Esimerkkejä sisätiloista ja yleisötilaisuuksista on kiihtymisvaiheen listassa.

Maskin käyttöpakkoa ei Marinin mukaan ole ainakaan vielä tulossa, sillä se olisi oikeudellisesti hankalaa ja Marin ei ole halukas näkemään Suomessa sakottamista maskittomuudesta. Liikkumisrajoituksia ei myöskään vielä ole Marinin mukaan suunnitteilla, mutta hän ei pidä järkevänä, että ”ennalta suljetaan mitään keinoa pois”.

Marin vetoaa kansalaisiin, että suosituksia noudatettaisiin eikä pakkokeinoja tarvitsisi ottaa käyttöön. Hän pyytää suomalaisia tekemään ryhtiliikkeen koronaviruksen leviämisen suitsemiseksi. Hän myös korostaa, että matkoista luopuminen on nyt kohtuullista. Tämä pätee myös jouluun.

Noin 570 uutta koronatartuntaa

HUS:n johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi kertoi tiedotustilaisuudessa, että ”tilanne Uudellamaalla koronatartuntojen suhteen on vakava, nyt on tosi kyseessä”.

Koronaviruspotilaiden määrä on kasvanut nopeasti Uudenmaan sairaaloissa, joissa heitä on 83. Nuorin potilas on 27-vuotias ja iäkkäin 83. Mäkijärven mukaan ”vakava koronasairaus voi tulla oikeastaan kenelle vaan.”

THL:n johtajan Mika Salmisen mukaan Suomessa on noin 570 uutta koronatartuntaa. Viime viikolla tartunnoissa oli lähes 70 prosentin lisäys edelliseen viikkoon. Viimeisen kahden viikon seurantajakson yhteenlaskettu tapausmäärä Suomessa oli 4 176 uutta tapausta, mikä on 1 315 enemmän kuin niitä edeltävän kahden viikon aikana. Uusien tapausten ilmaantuvuus oli 75 tapausta 100 000 asukasta kohden, kun sitä edeltävällä kahden viikon jaksolla vastaava luku oli 52. 

Koko Suomen arvioitu tartuttavuusluku on tällä hetkellä 1,0-1,2 (90 % todennäköisyysväli).”

Sosiaali- ja terveysministeriön ohjeet ja suositukset Uudenmaan maakunnan koronarajoituksista löytyvät kokonaisuudessaan STM:n verkkovisuilta.

Kuva: Valtioneuvoston kanslia / Laura Kotila

SUOSITUIMMAT