Seura: Näin suomalaismiehiä huijataan Thaimaan naimakaupoissa


Seura haastatteli thaimaalaisten naisten huijaamiksi joutuneita suomalaisia.

76-vuotias Erkki Parkkonen rakennutti talon pieneen kylään Pohjois-Thaimaassa, mutta menetti talon omistus- ja käyttöoikeuden thaimaalaiselle entiselle avopuolisolleen, jonka hän oli tavannut alunperin Pattayalla baarissa, ja jonka idea talon rakentaminen oli ollut.

Runsaan sadan neliön talo oli rakentui puolessa vuodessa. Nainen järjesti paikalle rakentajat ja Parkkonen maksoi kulut. Kuitteja ei kyselty eikä nainen suostunut vuokrasopimukseen tontista. Parkkonen ei kuitenkaan epäillyt mitään, koska he olivat olleet yhdessä jo pari vuotta.

Talo valmistui helmikuussa 2020 ja pian sen jälkeen nainen vaati Parkkosta luovuttamaan talon avaimet.

– Yhtenä perjantaina hän sanoi, että anna avain. Sen jälkeen ei ole juuri pidetty yhteyttä, Parkkonen sanoi Seuralle.

Pattayalla kiinteistö- ja lakiasiain­toimistoa pyörittävä Jouni Ollila kertoi Seuralle, että Parkkosen kaltaiset tapaukset ovat yleisiä Thaimaassa. Länsimaalaiset miehet menettävät kiinteistöihin tekemänsä investoinnit paikallisille ex-puolisoilleen.

– Meille näitä tulee ehkä yksi kuukaudessa. Vielä useammin tulee asiak­kaita, jotka ovat tekemässä isoa hankintaa ja puntaroivat, miten omistus järjestetään. Liian usein pohdinta päätyy tyhmään liikkeeseen, Ollila kertoi.

Syy tähän on se, että ulkomaalainen ei voi omistaa Thaimaassa yksityishenkilönä maata. Talon voi omistaa, mutta tontin voi vain vuokrata tai ostaa esimerkiksi itselle perustettavan yrityksen nimiin.

Ollilan mukaan tontti ja talo laitetaan yleensä naisen nimiin, koska uuden yhtiön perustamiskulut tuntuvat ylimääräisiltä, ”ja ollaan rakkauden huumassa”.

Ollilan mukaan suomalaiset rakentavat talot yleensä säästöillään ja tappioiksi voi koitua jopa 100 000 – 200 000 euroa.

Etelä-Savossa pienessä maalaiskunnassa asuva Pauli (nimi muutettu) vei thainaisen vihille suomalaisessa maistraatissa kolme vuotta sitten.

Pari vuotta ennen vihkimistä Pauli oli rakennuttanut talon naisen suvun maille. Paulin mukaan hänelle ei ollut tullut mieleenkään pyytää tontista vuokrasopimusta, koska kuvitteli asuvansa talossa loppuelämänsä.

Viime vuodenvaihteessa Pauli sai Facebookin kautta selville vaimonsa pettäneen häntä. Vaimo väitti olleensa salasuhteessa thaimaalaismiehen kanssa, mutta pian sen jälkeen Pauli löysi laskujen seasta englanniksi käsin kirjoitetun kirjeen, jossa luki: ”Myöntäisittekö viisumin… Tapasimme Thaimaassa viisi vuotta sitten… Maksan hänen matkakulunsa Englantiin ja takaisin…”

Kyseessä oli viisumihakemus, jonka brittimies Alan (nimi muutettu) oli lähettänyt Paulin vaimolle. Viisumia oli haettu muutama kuukausi Paulin ja naisen vihkimisen jälkeen.

Kävi ilmi, että Paulin vaimo oli elänyt kaksoiselämää vuosi­en ajan. Alan oli ostanut hänelle kalliin asunto-osakkeen Pattayalta sekä uuden lava-auton. Alan ei tiennyt Paulista mitään.

– Olimme suunnitelleet yhteistä elämää Thaimaassa ja luulin, että olemme oikeasti rakastuneita. Tuntuu pahalta tulla huijatuksi, Pauli kertoi Seuralle.

Parkkosen ja Paulin talojen rakennuskustannukset olivat noin 10 000 euroa, koska ne sijaitsivat turistikeskusten ulkopuolella. Molemmat miehet maksoivat talot säästöistään.

Jos ulkomaalainen ei ole tehnyt Thaimaassa töitä ja maksanut sinne veroja, hän ei yleensä saa Thaimaasta lainaa, joten Suomesta otetaan laina, jos säästöjä ei ole.

Eteläsavolainen Aino (nimi muutettu) maksaa nyt poikansa 70 000 euron pankkilainaa, koska oli takaamassa pojan rivitaloprojektia Thaimaassa. Tässäkin tapauksessa rakennus ja tontti menivät pojan thaimaalaisen vaimon nimiin.

Kun pojalle tuli ero, kiinteistö jäi tämän ex-puolisolle ja Aino joutui velan maksajaksi. Thaimaalaisnainen ei suostu maksamaan osuuttaan suomalaisesta lainasta, ja Aino hävisi poikansa kanssa tapauksen thaimaalaisessa oikeudessa.

– Käytännössä valitettavan usein mitään ei ole tehtävissä, Jouni Ollila vahvisti.

The Finnish Thai Association -yhdistyksen toiminnanjohtajan, thaimaalaissyntyisen Vanitsri Tirkkosen mukaan Thaimaan maaseudulla ei ole minkäänlaista sosiaaliturvaa tai kansaneläkettä, minkä vuoksi naiset joutuvat usein elättämään vanhempansa. Jotkut naiset haluavat myös saada talon myötä tulevaa statusta.

– Miehen pitää tietää, että sijoitusta ei voi turvata. Jos käy huonosti, ei siitä voi syyttää vain thaimaalaista naista, Tirkkonen totesi Seuralle.

Lähde: Seura

Kuvituskuva: Pixabay

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommentti
Kirjoita tähän nimesi

SUOSITUIMMAT