Suomessa aletaan valmistaa vinyylilevyjä suuren kysynnän vuoksi


Korona-aika on luonut sangen mielenkiintoisen ilmiön. Vanhat kunnon vinyylilevyt ovat alkaneet uudelleen kiinnostaa kuluttajia. Yhä useampi asiakas haluaa jonkinlaista pysyvyyttä pelkän suoratoiston rinnalle. Toki trendi on ollut havaittavissa jo pidempään, mutta esimerkiksi Yhdysvalloissa vinyylilevyjen ostaminen kasvoi peräti 50 prosenttia viime vuonna.

Myös Suomessa levyjä on mennyt kaupaksi 20-30 prosenttia enemmän. Tähän kysyntään haluaa vastata hiljattain perustettu Helsingin Levypuristamo. Tehdas nousee Vallilan Konepajan 120 vuotta vanhan voimalarakennuksen päätyyn.

– Kaikissa naapurimaissa on jo puristamot, joten miksei Suomessakin. Haluamme palvella laajalti kotimaista musiikkikenttää, aina aloittelevista bändeistä suuriin levy-yhtiöihin asti, selostaa yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja Lupu Pitkänen.

Viimeiset vinyylilevyt on valmistettu Suomessa vuonna 1995. Ala on aiemmin tunnettu savupiipputeollisuutena sanan ikävimmässä merkityksessä. Helsingin Levypuristamon tavoitteena on kuitenkin hiilineutraali tuotanto.

– Ilmastonmuutos huolettaa, mutta onneksi Helsingissä on saatavilla hiilineutraalia kaukojäähdytystä, biokaasua ja sähköä. Uudenaikainen laitteisto mahdollistaa tasaisen laadun ja hävikin minimoimisen. Raaka-aineiden kierrätysaste on myös tärkeää hiilineutraaliuden tavoittelussa, Pitkänen kertoo.

SUOSITUIMMAT