Tutkimus: Koronamaski tarjoaa naiselle miestä huonomman suojan – pelätään edistäneen tartuntoja


Uuden tutkimuksen mukaan maskit suojaavat huonommin naisia kuin miehiä, varsinkin jos mies on parraton. Tämä johtuu eroista sukupuolten kasvojen rakenteesta. Tutkijat vaativat nyt uudenlaisia maskeja, jotka huomioivat nämä erot.

yhdysvaltalaistutkimuksessa selvisi, että hiukkasia ja viruksia tehokkaasti suodattavat FFP2-maskit maskit eivät asetu riittävän tiiviisti naisten kasvoille, jolloin ne vuotavat reunoilta ja niiden pelätään jopa edistäneen tartuntoja.

Tutkimuksessa käytettiin kahta eri kokoa, joista pienemmän ajateltiin sopivan paremmin naisille. Aluksi maski vuoti reunoilta eniten miehillä, mutta sitten huomattiin, että se johtui parrasta. Istuvuus oli sitä huonompi, mitä enemmän partaa oli.

Naisilla maskien vuodon virheprosentti oli lähes seitsemän, kun parrattomilla miehillä se oli alle kolme.

Tutkijoiden mukaan suojavarusteet on suunniteltu miehille, ja naisten kasvojen luut ovat liian pienet maskin kokoon nähden. Pelkästään pienempi varusteen koko ei korjaa asiaa. Myöskään koko- ja painoerot eivät vaikuta ongelmaan, sillä tutkijoiden mukaan miesten ja naisten kehon osien suhteet ovat erilaiset.

Ongelma on huomattava, sillä esimerkiksi Suomessa sairaanhoitajista 92 prosenttia ja lääkäreistä 60 prosenttia on naisia.

Tutkimus julkaistiin European Medical Journalissa. Asiasta kertoi ensimmäisenä Suomessa Helsingin Sanomat.

Kuva: Pixabay

SUOSITUIMMAT