Henna Peltosen blogi: Vastuullinen muoti


Koen somevaikuttajana nykyään suurta vastuuta siitä, mihin ihmisiä kannustan. Koska some on työni, teen kaupallista yhteistyötä myös yritysten kanssa, jotka myyvät luksustuotteita tai ”tusinamuotia”, mutta haluan ehdottomasti tuoda esiin myös vastuullista muotia ja somessani tullaan jatkossa sitä näkemään yhä enemmän.

Esiinnyn työkseni, minkä vuoksi joudun tekemään vaatehankintoja enemmän mitä edes haluaisin. Nykyään shoppailen harkitummin mitä ennen, sillä haluan olla ekologisempi ja lisäksi ahdistun jos kaapeissa on liikaa tavaraa (koskee myös vaatteita).

Vaatteet ja muoti ovat aina kiehtoneet minua. Mallina olen vuosien saatossa esitellyt muotia niin katalogeissa kuin muotinäytöksissäkin. Myös artistina/esiintyjänä asut lavalle on mietittävä aina etukäteen. Lisäksi minulla on myös vuosien työkokemus alalta. Työskentelin H&M sekä Lindex-vaatemyymälöissä vuosia ja osittain varmasti myös siksi nykyään näen sen kaiken kaupallisuuden ja kertakäyttömuodin läpi.

Tämän päivän yhteiskunta opettaa haluamaan kokoajan kaikkea lisää, nopeasti ja enemmän. Kaikilla vain yksinkertaisesti on jo kaikkea liikaa, mutta mikään ei riitä. Myymälät suunnitellaan niin, että asiakas olisi alttiimpi heräteostoksille ja myyjien täytyy myös omalla toiminnallaan tukea tätä ja tähän myyjät saavat jatkuvasti lisäkoulutusta. 
Toivon tämän postauksen myötä lukijoiden pysähtyvän miettimään omaa kuluttamistaan ja myös sitä millaiseksi kuluttajaksi kannustamme tulevaa sukupolveamme. Tuntuu nimittäin, että jo alakouluissa lapset ovat hyvin merkkitietoisia ja kiusatuksi joutuu se lapsi/nuori, jolla ei niitä merkkivaatteita ole. Jostainhan se oppi lapsillekin tulee.

Nykyään kun käyn kauppakeskusten vaateliikkeissä, tulee ihan ”ähky” siitä tavaramäärästä ja tusinamuodista enkä halua kantaa sitä kotiini kuten ennen. Second hand-, kirpputori- ja vintage- shoppailu onkin monelle nykyään ainut tapa millä jaksaa etsiä vaatekaappiinsa täydennystä, sillä kirppareiden rekkejä on usein paljon mielenkiintoisempaa tutkia kuin ketjuliikkeiden. Tämä sen vuoksi, että ikinä ei tiedä mitä tulee vastaan ja kirppistely on myös mahtavaa laatuaikaa vaikka hyvän ystävän kanssa.

Nykyajan kirpputoreilla käyvät jopa ne, joiden tulot on paljon enemmän kuin keskivertosuomalaisen, sillä ihmiset ovat tänä päivänä kiinnostuneita vastuullisemmasta kulutuksesta. Lisäksi kirppistelystä on tullut trendi. Itsekin kiinnostuin vastuullisesta muodista seuraamalla suosittuja muotibloggaajia sekä artisteja/esiintyviä taiteilijoita, joiden parhaat outfitit ja esiintymisasut olivat kirppislöytöjä! Lisäksi aloin tiedostamaan, että käytettynä ostaminen on luonnollisesti aina uuden ostamista vastuullisempi vaihtoehto. Vanhat vaatteet ovat usein ihan eri tavalla uniikkeja kuin uudet ja on myös kiehtova ajatus, että hankitulla vaatteella on oma tarinansa ja historiansa.

Kun mennään ajassa taaksepäin, niin vuosikymmeniä sitten tehdyt vaatteet ovat paitsi hyvälaatuisia ja kestäviä, niistä on myös pidetty parempaa huolta. Nykypäivän tuotanto ei kestä montakaan pesua nukkaantumatta tai menettämättä istuvuutta.

Maksan paljon mieluummin uniikista vintage-takista kuin saman verran ketjuliikkeen takista, sillä teen siinä samalla vastuullisen valinnan monessakin mielessä: ostan käytettyä ja valitsen tuotteen, joka todennäköisesti kestää aikaa paremmin sekä laatunsa että tyylinsä puolesta. Ompelujälki ja materiaalit ovat vanhoissa vaatteissa usein parempia kuin uusissa, ja jotkut jopa paranevat vanhetessaan: laadukas nahka patinoituu kauniisti ja pehmenee miellyttävämmän tuntuiseksi.

Mihin kaikkeen sitten kannattaa kirpparilöytöjä tehdessä kiinnittää huomiota?
Tarkista ennen ostopäätöstä onko vaate ehjä, oikeaa kokoa ja hyvin istuva. Suosittelen etsimään kirpputoreilta etenkin kestäviä ja kauniisti ikääntyviä luonnonmateriaaleja. Villa, silkki ja nahka kestävät aikaa ja kulutusta vuosikymmenestä toiseen ja monien vanhojen vaatteiden materiaalit on tehty kestämään. Entisaikaan vaatteista on myös pidetty parempaa huolta, joten vanhakin vaate voi olla todella hyväkuntoinen.

Useammatkin suosikkiasuni ovat second hand- ja vintage-löytöjä Kirpputori Buenosta, joka on freesi ja trendikäs nykyaikainen kirppis loistavalla sijainnilla Tampereella. 
Suosittelen mennä sinne tekemään löytöjä!

Seuraathan minua myös Instagramissa ♥️

Lähde ja kuvat: Henna Peltosen Blogi

SUOSITUIMMAT