IS: ”Huijausviesti” ajoneuvoverosta olikin aito


Nykyisin alkaa olla lähes mahdotonta erottaa huijausviestejä sekä niiden linkkien takaa löytyviä huijausnettisivuja aidoista.

Ilta-Sanomien digitoimittaja Henrik Kärkkäinen kertoo kollegansa saamasta sähköpostiviestistä, jonka tämä kuittasi saman tien huijaukseksi.

Sähköposti oli lähetetty Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin nimissä. Puhelimella luettaessa viestin sisältö tavuttui oudosti ja viestin lähettäjänä näytti olevan Traf, ei Traficom. IS:n julkaisemasta kuvasta näkyy, että viesti näyttää huijaukselta. Se oli kuitenkin aito ilmoitus OmaPostissa odottavasta ajoneuvoverosta.

Huijaukset oli aiemmin helppo tunnistaa kirjoitusvirheistä ja erikoisista nettiosoitteista, mutta nyt viestit alkavat olla ulkomuodoltaan ja tekstiltään jopa virheettömämpiä kuin aidot viestit ja osoitteetkin hyvin lähellä alkuperäisiä.

Viime aikoina huijarit ovat yrittäneet kalastella suomalaisten luottokorttitietoja ja pankkitunnuksia mm. Kelan, Postin, Nordean, Aktian sekä monien muiden luotettaviksi luokiteltujen yritysten asiakkailta.

Miten huijauksilta voi välttyä?

Koska tekniset huijausten suodatusratkaisut laahaavat pahasti rikollisten uusimpien keksintöjen perässä, paras keino välttyä huijatuksi joutumiselta on oma toiminta.

Älä klikkaa sähköpostilla, tekstiviestillä tai hakukonetuloksella saamaasi linkkiä, vaan kirjoita nettisivun osoite selaimen osoiteriville, tai mene käyttämäsi palvelun sovellukseen.

Jos joudut huijatuksi, kerro siitä kaikille, jotta he eivät mene samaan vipuun.

Lähde: Ilta-Sanomat

Kuva: Pixabay

SUOSITUIMMAT