SKAL: Suomi on nostamassa polttoaineveroa keskellä energiakriisiä


Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry on huolissaan hallituksen vuonna 2019 tekemästä päätöksestä korottaa niin kutsutun parafiinisen dieselin polttoaineveroa vuoden 2023 alusta kahdella sentillä litralta.

SKAL korostaa, että kuorma- ja pakettiautoliikenteen kustannukset ovat nousseet yhtäjaksoisesti yli kymmenen prosentin vuosivauhtia helmikuusta lähtien. Polttoaineen hinnan ohella muun muassa kuljetuskaluston pääomakustannukset ovat nousseet merkittävästi.

– Tässä tilanteessa polttoainekustannusten lisääminen edes vähäisessä määrin on järjetöntä, sanoo SKALin puheenjohtaja Jani Ylälehto

Suurin osa dieselin kulutuksesta on parafiinista, joten veronkorotus on nostamassa dieselin hintaa. Päätös veronkorotuksesta tehtiin täysin erilaisissa olosuhteissa ilman näkymää nykyiseen energian ja polttoaineen hintakriisiin. Jokainen sentti lisää polttoaineen hintaan kasvattaa kuljetus- ja logistiikkayritysten kustannuksia 13 miljoonalla eurolla. 

– Jos Suomi etenee suunnitelman mukaan, se kulkee aivan eri suuntaan kuin kilpailijamaat. Moni Euroopan maa on alentanut polttoaineveroja EU:n energiaverodirektiivin minimitasolle vastauksena energian hinnan kallistumiseen, Jani Ylälehto SKALista muistuttaa.  

SKAL vaatii hallitusta perumaan parafiinisen dieselin veronkorotuksen ja harkitsemaan polttoaineen valmisteveron laskemista EU-minimiin. SKAL vaatii myös, että vuodelle 2024 suunniteltu jakeluvelvoitteen nostopäätös perutaan vallitsevan kustannuskriisin vuoksi:  

– Päätöksiä ei voi tehdä kuplassa ja viedä läpi kuplassa. Hallituksen tulee seurata vallitsevaa aikaa ja tehdä vaadittavia korjausliikkeitä, jotta kilpailukykymme säilyy, Ylälehto muistuttaa.  

Tilastokeskuksen 22.8.2022 julkaiseman kuorma- ja pakettiautoliikenteen kustannusindeksin mukaan kuljetusyritysten kustannusnousu heinäkuussa oli 14,3 prosenttia. Dieselöljyn hinta nousi 45 prosenttia edellisvuodesta. Sen vaikutus kokonaiskustannusten nousuun oli 10,4 prosenttia. Kuljetuskaluston pääomakustannukset nousivat 12,5 prosenttia edellisvuodesta. Kesäkuussa kustannusindeksin vuosinousu oli 18,0 prosenttia. 

Kansallisesti polttonesteiden hintaan voidaan vaikuttaa valmisteverolla, arvonlisäverolla ja jakeluvelvoitteen suuruudella. 

SKALin mukaan pelkästään vuoden 2024 alusta voimaantuleva jakeluvelvoitteen korotus tarkoittaisi kymmenien senttien hinnankorotusta.

Kuva: Pixabay

SUOSITUIMMAT