Uutuuskirjassa shokkipaljastuksia Jyrki-ohjelman kulisseista: Kuristamista, sovinismia, julkista nöyryytystä…


Juuso Määttäsen ja Joonas Hytösen uutuuskirja Jyrki 1995–2001 (Johnny Kniga) paljastaa lukuisten entisten työntekijöiden ja juontajien kertomana, että hittisarjan kulisseissa tapahtui suorastaan kammottavia asioita, joista on vaiettu pitkään.

– Ulospäin mahtavana nuorisomediana näyttäytynyt toimitus oli ollut osalle työntekijöistä lähes painajaismainen paikka, jossa kiusattiin ja piinattiin ja jossa vallitsi ”pelon ilmapiiri”, kirjassa kerrotaan.

Joonas Hytönen on yksi Jyrkin tunnetuimmista juontajista. Hän sai myöhemmin myös omia tv-ohjelmia, mutta hänellä on ristiriitainen kuva hänet alun perin Jyrkiin palkanneesta Marko Kulmalasta. Kulmala toimi ohjelman vastaavana tuottajana ja tuotantoyhtiö Funny Filmsin toimitusjohtajana.

”Hirviömäinen johtaja”

Kirjan mukaan Kulmala sai käytöksellään aikaan hirvittävän työilmapiirin Jyrkin kulisseissa. Hänellä oli tapana haukkua työntekijöitä erittäin loukkaavasti kaikkien kuullen.

– Retoriikka oli yleisesti sellaista, että ihmiset saatettiin repiä palavereissa kappaleiksi. Usein kokouksissa sattui mahaan, kun jännitti niin paljon, mitä Kulmala sanoo. Hänellä oli taito sanoa asiat ilkeästi, ja erityisesti se satutti varmasti heikoimmassa asemassa olevia: herkempiä ihmisiä, introverttejä, nuoria naisia, Hytönen kertoo.

Hytönen kuvailee olleensa yksi Kulmalan suosikeista ja ”tavallaan myös kaveri”.

– Samalla Marko oli ihan hirviömäinen johtaja, joka kärsi pahasta alkoholismista. Sain kokea itse ja seurata vieressä, miten ilkeä Kulmala oli muille. Hän nöyryytti ihmisiä työpaikalla ja sen ulkopuolella.

Myös Hytönen sai osansa Kulmalan arvaamattomasta käytöksestä. Kerran hän sai humalaiselta esimieheltään potkut, jotka Jyrkin toimituspäällikkö ja tuottaja Antti ”Pizza” Pekkarinen perui seuraavana päivänä. Hytönen myös kertoo eräästä kerrasta, kun häntä ”pelotti tosissaan” Kulmalan alettua raivota, tuuppia ja puristaa häntä kädestä saunan lauteilla.

”Kuristi lujaa”

Kirjan mukaan ohjaaja Marko Antila otti lopputilin sen jälkeen, kun Kulmala oli tarttunut häntä kurkusta kiinni ravintolaillan aikana. Myös Pekkarinen joutui Kulmalan kuristamaksi erään kostean illan aikana.

– Kulmala kuristi lujaa ja happi alkoi loppua. Lopulta Kulmala päästi irti, ja episodi unohdettiin. Ei tällaisiin asioihin koskaan palattu Markon kanssa, Pekkarinen sanoo kirjassa.

Pekkarinen kertoo alkaneensa tämän jälkeen vältellä ryyppyiltoja Kulmalan kanssa, jolloin tämä uhkasi repiä hänen korvansa irti, mikäli hän ei saapuisi paikalle.

Yksi ohjelman kuvaajista, Petri ”Pazzi” Nuortimo, kertoo, että ”yleisesti Jyrkin vuodet olivat aika raastavaa aikaa”.

– Kerran Punainen planeetta -kuvausten jälkeen Marko uhkasi hakata mut, Nuortimo kertoo.

Alistavaa sovinismia

Kirjan mukaan ohjelman kulisseissa kärsittiin fyysisen väkivallan, raivoamisen ja uhkailun lisäksi myös erittäin alistavasta, nöyryyttävästä, seksistisestä ja sovinistisesta kielenkäytöstä. Kulmalan mielestä ohjelman juontajien täytyi muun muassa olla ”yleisesti pantavan näköisiä”.

Minna (Ottavainen) joutui kuuntelemaan kuvailuja siitä, miten Markon kaverikin pitää Minnaa pantavana ja ”vetää käteen katsoessaan Jyrkiä”. Tämä ei ole edes pahimmasta päästä siitä, miten roisia puhe Jyrkissä oli, Joonas Hytönen kertoo.

Ohjelman esimiehet saattoivat kysellä naispuolisilta alaisiltaan esimerkiksi ”olivatko he käyneet yöllä panemassa”, ja jopa naisten häpykarvoituksista oli paljon puhetta.

Kuvaaja Kimmo Mäki kertoo kirjassa, että Electric Circus -ohjelman kuvauksia varten hän sai toimituksen johdolta tarkkoja ohjeita siitä, miten vähäpukeisia tanssivia tyttöjä täytyi kuvata sellaisista kuvakulmista, että ”15-vuotias teinipoika ehtii runkata loppuun asti”.

Marika Makaroff toimi vähän aikaa Jyrkin juontajana, mutta otti lopputilin nähtyään, miten sen työntekijöitä kohdeltiin. Makaroff kertoo nähneensä takahuoneessa harjoittelijatyttöjä alushoususillaan housut nilkoissa ja kyyneleet silmissä humalaisen Kulmalan edessä, joka pyysi myös häntä vetämään housut alas, koska meneillään oli ”veto siitä, minkä väriset alushousut kenelläkin on”.

– Mä raivostuin siitä täysin ja aloin huutaa, että mitä helvettiä tämä on. Sanoin tytöille, että heidän ei todellakaan tarvitse näyttää alushousujaan pomolleen ja käskin heitä nostamaan housut takaisin ylös. Marko huusi mun perääni, että ’Vitun lesbo’, ja siitä jäi joksikin aikaa liikkumaan media-alalla huhu, että olisin lesbo, Makaroff kertoo.

Pizza Pekkarinen myöntää olleensa aktiivinen toimituksen seksistisessä kielenkäytössä.

– Nykyään jos vastaavaa harrastettaisiin, joutuisi todennäköisesti rosikseen. Toivon tietenkin, ettei kukaan saanut mitään traumoja kielenkäytöstä. Jutut oli tarkoitettu huumoriksi, Pekkarinen selittää.

Kirjan mukaan vieläkin häiritsevämpää oli, kun toimituksessa puhuttiin julkisesti Tea Khalifan palkkaamisen aikoihin ”neekerikiintiöstä”.

Marko Kulmala kommentoi kirjaa Ilta-Sanomille

Marko Kulmala kommentoi Ilta-Sanomille toimittamassaan pitkässä kirjoituksessa kirjan väitteitä. Hän sanoo, ettei muista kaikkia kirjassa kerrottuja tapahtumia, muttei myöskään kiistä niitä. Hän on jo aiemminkin puhunut julkisuudessa alkoholismistaan.

– Kannustan lukemaan käytöstäni kuvaavat osiot tarkkaan. Ne kuvaavat sitä surkeutta, jonka pohjaa kohti vajoava alkoholistisairas synnyttää ympärilleen ja itselleen. Tunnen myötätuntoa ja katumusta satuttamiani ihmisiä kohtaan, Kulmala toteaa IS:lle.

Kulmala myöntää kylväneensä Jyrkin aikoihin ympärilleen pelkoa ja vaikeuksia. Hän raitistui vuonna 2004 saatuaan potkut silloisesta työpaikastaan alkoholisminsa takia. Hän kertoo saaneensa apua psykiatrilta ja läheisiltä sekä käyneensä läpi terapiajaksoja.

– Häpeän ja syyllisyyden puristus on alkoholisteille tuttua. On ollut raskasta kohdata se kärsimys, jota juovana alkoholistina muille aiheutin.

– Olen pyytänyt anteeksi ihmisiltä, joita sairauteni ruokkima käytös on satuttanut. Tämä työ on pelottavaa ja palkitsevaa – ja se on kesken.

Juuso Määttänen on Helsingin Sanomien kulttuuritoimittaja. Joonas Hytönen toimii yhden Suomen suurimman tv-tuotantoyhtiön, Fremantle Finlandin toimitusjohtajana.

Lähteet: Johnny Kniga, Helsingin Sanomat, Ilta-Sanomat

SUOSITUIMMAT