Anna sydämellesi paljon terveitä vuosia – huolehdi näistä kolmesta asiasta


Terveitä vuosia sydämelle on varmasti monen mielessä eri elämänvaiheissa. Kolmesta asiasta huolehtiminen saa sydämen kiittämään valintojasi.

Iän karttuessa terveyshuolet alkavat nostaa päätään ja monelle niistä huolehtiminen tulee vasta silloin ajankohtaiseksi. Nuorna vitsa väännettävä -sanonta pätee tässäkin asiassa, eli mitä nuorempana kehon totuttaa terveellisemmille uomille, sitä paremmin siitä pystyy huolehtimaan kypsemmällä iällä.

Mieti, mitä laitat lautasellesi

Ruoan koostumus on yksi selvimmistä asioista. Liiallinen suolan, sokerin ja huonojen rasvojen käyttö rasittaa elimistöä, aiheuttaen muun muassa kohonnutta verenpainetta. Kohonnut kolesteroli puolestaan on suoraan kytköksissä erilaisiin sydänsairauksiin, puhumattakaan ylipainosta. Kasvirasvat taas ovat sydämelle terveellisempiä kuin eläinperäiset rasvat.

Muista kohtuus päihteiden käytössä

On sanomattakin selvää, että tupakan polttaminen ja alkoholin säännöllinen kulutus ovat varmoja tapoja saada terveysasiat retuperälle. Jo kaksi 4,7 % ja 0,33 litran keskiolutta vastaa kahta alkoholiannosta.

Miehillä suositus on enintään 14 annosta viikossa, naisilla vastaava lukema on 9 annosta. Alkoholiprosenttia madaltamalla tai suosimalla alkoholittomia juomia vähennät riskiä.

Tupakoinnin suhteen kertalopetus voi olla liian vaikeaa, mutta monesti siihen tarvitaan vain jämäkkä päätös. Tupakointi aiheuttaa vahinkoa verisuonille ja sydämelle, lisäten huomattavasti sydänkohtauksen riskiä.

Harrasta liikuntaa

Ammattiurheilijan tasolle ei tarvitse päästä, mutta jo kaksi kevyesti rasittavaa ja pitempää liikuntakertaa viikossa parantaa kuntoasi. Tavoitteeksi voi ottaa esimerkiksi 150 minuutin yhteenlasketun liikunta-ajan yhdelle viikolle.

Liikuntaharrastusta voi myös tukea erilaisella arkiliikunnalla: jää bussista yhtä pysäkkiä aikaisemmin pois, kävele portaat hissin sijaan tai tee vaikkapa kaksi kauppareissua yhden sijaan viikon aikana. Pienetkin asiat ovat hyödyllisiä, kun niitä on arjessa säännöllisesti.

Lähde: Independent
Kuvituskuva: Pexels

SUOSITUIMMAT