Yle: Suomen yritysjohtajilla häkellyttävän paljon rikostuomioita


Yle uutisoi Oulun yliopiston laajasta ja yllättäviä tuloksia paljastaneesta yli kymmenen vuotta kestäneestä tutkimuksesta, jota johtaa laskentatoimen professori Juha-Pekka Kallunki. Hän yllättyi johtajien saamien henkilökohtaisten rikostuomioiden määrästä.

Tutkimuksessa selvisi, että yritysjohtajien taustoja ei aina kehdata kysyä tai tarkistaa ja että suomalaisten pörssiyhtiöiden johtajilla on taustallaan paljon rikostuomioita sekä henkilökohtaisia maksuhäiriöitä, joilla on myös suora negatiivinen vaikutus yritysten menestykseen.

Kallunki kävi tutkimusryhmänsä kanssa läpi suomalaisia ja ruotsalaisia aineistoja, joiden mukaan pörssiyhtiöissä joka kolmannella johtajalla oli henkilökohtainen rikostuomio. Rikostuomioita ja maksuhäiriömerkintöjä on myös pörssiyhtiöiden hallituksen jäsenillä ja muilla vastuuhenkilöillä, esim. tilintarkastajilla.

– Oli valtava yllätys, että tällaista löytyi, Kallunki toteaa Ylelle.

Kallungin mukaan kyseessä on esimerkiksi toistuvia rattijuopumuksia, onnettomuuspaikalta pakenemisia, väkivaltarikoksia ja jopa vankeustuomioita. Erään ruotsalaisen yhtiön toimitusjohtajalla ja kaikilla hallituksen jäsenillä oli taustallaan rikostuomio.

Kallunki huomasi, että johtajien rikostaustoilla on suora negatiivinen vaikutus yrityksen menestymiseen. Jos johtajilla on rikostaustaa, yritys pärjää huonommin.

– Näiden yritysten kannattavuus on heikompi, ne tekevät huonompia yrityskauppoja, konkurssiriski on suurempi, sisäpiirikaupankäynti on aggressiivisempaa ja se voi lähestyä jopa laittoman rajaa.

Joidenkin johtajien rikostausta ja riskikäyttäytyminen voivat olla myös merkkejä narsistisesta persoonallisuushäiriöstä. Rekrytointitilanteessa narsismia voi olla vaikea havaita, koska kyseessä on usein karismaattinen henkilö, joka on myös taitava puhumaan.

Monien ”tavallisten” työntekijöiden, kuten esimerkiksi lasten kanssa tai terveydenhuoltoalalla työskentelevien taustat selvitetään rutiininomaisesti, mutta yritysjohtajien taustoja ei tarkisteta, koska se ei Kallungin mukaan ole ollut tapana, eikä niin tohdita tehdä johtajille. Näin käy varsinkin headhunting-rekrytoinneissa, joissa tehdään johtajien suorahakuja.

Kallungin mukaan tilanne on lopultakin muuttumassa. Asiaan on vaikuttanut esimerkiksi Me too -ilmiö sekä se, että yrityksiltä vaaditaan nykyisin enemmän vastuullisuutta.

Jotta vallitsevasta ongelmasta päästäisiin eroon, Kallunki peräänkuuluttaa kaikille pörssiyhtiöille finanssialan käytäntöä, jossa viranomainen edellyttää ylimmän johdon taustojen tarkistamista.

– Iso luuta kävisi, jos johtajien taustat selvitettäisiin, Kallunki sanoo.

Lähde: Yle

SUOSITUIMMAT