TS: Talon ostaja ei tehnyt kuntotarkastusta – myyjälle 8 vuotta myöhemmin jättilasku ja talo asuinkieltoon


Taloussanomat uutisoi täysin pieleen menneestä talokaupasta, joka tuli vuonna 1977 rakennetun talon myyjälle kalliiksi. Lopulta talo sai purkumääräyksen.

Mies peri isältään vuonna 2011 Vaasassa omakotitalon, jota hän remontoi 25 000 eurolla ja asui siinä sitten kaksi vuotta verosyistä, minkä jälkeen hän laittoi sen myyntiin. Kaupat tehtiin 150 000 eurolla. Ostaja ei tehnyt taloon kuntotarkastusta ja tarkisti sen vain pintapuolisesti.

Ostajaperhe huomasi taloon muutettuaan, että talon sisäilma oli huono. Puolitoista vuotta myöhemmin he alkoivat vahvasti epäillä, että talossa oli kosteusvaurioita, sillä he olivat sairastelleet ja tunteneet olonsa jatkuvasti väsyneeksi.

Ostajat teettivät talossa tutkimuksia, joissa paljastui laajoja kosteus-, home- ja lahovaurioita talon vesikatossa, yläpohjassa, ulko- ja väliseinissä sekä alapohjassa pahojen rakennusvirheiden sekä katossa olleen vuotokohdan takia.

Talon rakenteet olivat niin huonossa kunnossa, että kaupungin viranomaiset asettivat sen asuinkieltoon ja tilanteesta seurasi oikeudenkäynti. Pohjanmaan käräjäoikeudessa esitettiin talon korjausremontin kustannusarvioksi peräti 176 000 euroa.

Käräjäoikeus määräsi lopulta vuonna 2021 talokaupan purettavaksi ja myyjän maksamaan ostajalle takaisin 150 000 euron kauppasumman sekä selvittely-, todistelu- ja oikeudenkäyntikuluja 33 000 euroa. Lisäksi hänelle jäi maksettavaksi omia asianajokuluja yli 10 000 euroa.

Käräjäoikeus totesi, että ostajat olivat ottaneet ”tietynlaisen riskin, kun he olivat ostaneet vuonna 1977 rakennetun talon ilman kuntotarkastusta”, mutta myös ”myyjä oli ottanut riskin myydessään taloa hyväkuntoisena ilman kuntotarkastusta”.

Myyjä valitti päätöksestä Vaasan hovioikeuteen, joka ei myöntänyt sille jatkokäsittelylupaa.

Lähde: Taloussanomat

(Kuvituskuva ei liity tapaukseen. Kuva: Pixabay)

SUOSITUIMMAT