DNA:lle hurja uhkasakko – ensin 100 000 euroa, sitten 50 000 joka toinen viikko, kunnes epäkohta korjataan


Kuluttajilla on ollut 1.1.2022 alkaen oikeus tarkastaa tekstiviestillä määräaikaisen sopimuksensa päättymispäivä maksuttoman tarkastuspalvelun kautta.

Palvelun tarkoituksena on edistää kilpailua tarjoamalla kaikille kuluttajalle ilmainen, helppo ja välitön tapa tarkastaa liittymäsopimuksensa voimassaolo. Liikenne- ja viestintävirasto Traficom katsoo, että DNA Oyj:n nyt toteuttama tarkastuspalvelu ei ole lainmukainen ja virasto velvoittaa korjaamaan palvelun. Velvoitteen tehosteeksi asetetaan huima uhkasakko.

Määräaikaisen matkaviestinverkon liittymäsopimuksen voimassaolon voi tarkastaa lähettämällä tekstiviesti SOPIMUS (tai ruotsiksi ABONNEMANG) numeroon 18321. Vastauksena kuluttaja saa välittömästi tekstiviestin, joka kertoo määräaikaisen sopimuksen päättymispäivän. Kuluttaja voi hyödyntää palvelua, kun hän esimerkiksi saa toiselta teleyritykseltä kiinnostavan liittymätarjouksen ja harkitsee palveluntarjoajan vaihtamista.

Traficom on huomannut, että DNA Oyj (DNA) kuitenkin vaatii asiakkailtaan erikseen palvelun sallimisen, eli DNA:n asiakas ei saa palvelua käyttöönsä ennen kuin hän on hyväksynyt palvelun käytön. Traficomin mukaan DNA rikkoo sähköisen viestinnän palveluista annettua lakia ja velvoittaa yhtiötä korjaamaan virheensä 2.3.2022 mennessä. DNA:n on poistettava sopimustiedon tarkastuspalvelustaan vaatimus palvelun sallimisesta.

Hurja uhkasakko

Traficom asettaa velvoitteen tehosteeksi juoksevan uhkasakon. Mikäli palvelu ei ole lainmukainen 2.3.2022 mennessä, velvoitetaan DNA maksamaan 100 000 euron uhkasakko sekä 16.3.2022 jälkeen lisäerä 50 000 euroa kultakin täydeltä kahdelta viikolta niin kauan, kunnes velvoite täytetään tai valitusviranomainen toisin määrää.

– Haluamme varmistaa, että kaikilla kuluttajilla on tasaveroinen mahdollisuus käyttää tarkastuspalvelua teleoperaattorista riippumatta, tähdentää päällikkö Petri Peutere.

Peutereen mukaan uhkasakon asettaminen on nähty tarpeelliseksi velvoitteen tehostamiseksi. Sopimustiedon tarkastuspalvelussa on kyse myös siitä, että kuluttajalla on oikeus saada lakisääteinen palvelu käyttöönsä. Virasto valvoo, että teleoperaattorit toimivat palvelun osalta lain edellyttämällä tavalla. 

SUOSITUIMMAT